Dārzeņi biezeņzupās, ievārījumos, marinādē
Katru gadu vienādi garšīga, taču arvien ar nepacietību gaidīta - tā var raksturot jauno dārzeņu ražu. Dārzeņu zupas, sacepumus, karbonādes un arī ievārījumu – to visu var pagatavot jebkurā gadalaikā, taču svaigiem, nupat no dobes ņemtiem kartupeļiem, bietītēm, burkāniem, kabačiem ir pavisam cita garša.
Krāsainās biezputrasPar krāsainajām biezputrām prieks būs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tās skaisti izskatās un ir veselīgas. Veidojot porciju bērniem, no dažādu krāsu biezputrām var sakārtot tārpiņu, taureni vai vabolīti.Sarkanu biezputru iegūst no sarkanajām bietēm. Kā parasti vāra kartupeļu biezputru un samaisa ar bietēm, kas sarīvētas uz smalkās dārzeņu rīves. Biezputrai var pievienot gan svaigi vārītas, gan marinētas bietes. Kartupeļu un biešu proporcija – četras daļas kartupeļu, viena daļa biešu. Oranžu biezputru iegūst, pievienojot burkānus. To pagatavo šādi: burkānus ar visu mizu izvāra, nomizo, smalki sarīvē, pievieno kartupeļiem un kārtīgi samaisa. Tālāk gatavo kā parasti. Kartupeļus un burkānus ņem vienādās daļās.Labāk vārīt rudenīGandrīz visi dārzeņi – bietes, kāposti, burkāni – pagrabā glabājas līdz pavasarim. Arī kārtīgi nogatavojušies kabači tumšā un vēsā vietā svaigi ir vairākus mēnešus – pat līdz Ziemassvētkiem. Kāpēc tad steigties ar konservēšanu? Atbilde – vasaras beigās un agrā rudenī visi dārzeņi daudz ātrāk izvārās. Vasarā mazās bietītes ir gatavas 20 minūšu laikā, ziemā būs vajadzīga stunda, kamēr tās kļūs mīkstas. Kabači uz Ziemassvētkiem ir svaigi, taču to mīkstums kļūst šķiedrains. Tikpat labsNu jau otro sezonu saimniecēm konservu pagatavošanai esences vietā jāizmanto galda etiķis. Lai izvairītos no sadzīves traumām, esenci veikalos vairs nepārdod. Pirmās sezonas secinājums – galda etiķis ir tikpat labs, konservi uzglabājas nevainojami. Tikai tas jāpievieno vairāk un jārēķinās, ka līdz ar to ēdienā būs vairāk šķidruma. Paprika saldskābajā marinādē Nepieciešams: trīs kilogrami paprikas, glāze ūdens, glāze galda etiķa, glāze eļļas, ēdamkarote sāls, šķipsniņa melno piparu, zaļumi, divas daiviņas ķiploku. Pagatavošana. Papriku iztīra no sēklām un sagriež lielos gabalos. No ūdens, eļļas, etiķa, cukura, sāls, pipariem un ķiplokiem pagatavo marinādi, aplej ar to papriku un visu vāra 10 minūtes, beigās pievieno nesagrieztus zaļumus – dilles vai pētersīļus. Karstu sapilda burkās, lai katrā būtu pa zaļuma stiebriņam. Marinēšanai var izmantot visu krāsu paprikas. Kabaču ievārījums Nepieciešams: 400 gramu kabaču, puse citrona, kanēļa standziņa, 400 gramu cukura (biezākai konsistencei – cukurs ar pektīnu).Pagatavošana. Kabačus nomizo, sagriež sīkos gabaliņos, pielej citrona sulu un apber ar cukuru. Ļauj masai sasuloties. Kad kabačiem izdalījusies sula un cukurs izkusis, pieliek kanēli un vāra piecas minūtes. Ievārījumu atdzesē un vēlreiz vāra piecas minūtes. Vēlreiz atdzesē un atkal piecas minūtes vāra. Tad izņem no ievārījuma kanēļa standziņu un karstu sapilda burkās.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”