ZZ.lv ARHĪVS

«Rīgas Miesnieks»: kvalitatīvi cīsiņi bērniem nekaitē

> www.zz.lv

2011. gada 9. septembris 18:06

1117
«Rīgas Miesnieks»: kvalitatīvi cīsiņi bērniem nekaitē

«Kvalitatīvā cīsiņā ir līdz pat 70% gaļas, un gaļa ir ļoti vajadzīga bērnam augšanas periodā. Esmu pārliecināts, ka kvalitatīvi cīsiņi ir laba iespēja, lai padarītu bērna ēdienkarti daudzveidīgu un garšīgu un lai bērni būtu paēduši un dzīvespriecīgi,» to, atbildot uz lūgumu komentēt ieceri no skolu ēdienkartēm izslēgt frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi, db.lv sacīja pārtikas ražotāja «Rīgas Miesnieks» valdes priekšsēdētājs Juhans Mats.

«Protams, bērnu uzturam būtu jāpievērš īpaša uzmanība gan mājās, gan skolā. Tam ir jābūt daudzveidīgam, veselīgam un arī garšīgam. Uztura piramīdā ietilpst gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, gan tauki u.tml. Arī kāds našķis nekaitēs, ja bērna uzturs ir sabalansēts un veselīgs. Bet, ja bērns pārtiks tikai no konfektēm un bulciņām, tas ne pie kā laba nenovedīs,» skaidroja J.Mats, akcentējot, ka izslēgt kādu produkta veidu no bērnu ēdienkartes ir vienkāršs, bet ne pilnībā pārdomāts solis.Kā norādīja «Rīgas Miesnieka», kas šogad visu ražošanu pārcēlis uz Jelgavu, valdes priekšsēdētājs, «skolu virtuvju iepirkuma konkursos diemžēl parasti neskatās uz konkrēta produkta sastāvu, bet gan tikai uz cenu, un tā ir vislielākā problēma». Par zemāko cenu esot grūti piedāvāt ne tikai kvalitatīvus cīsiņus, bet kvalitatīvu un daudzveidīgu uzturu vispār. «Rīgas Miesnieku» gan šāda iniciatīva izslēgt konkrētos produktus no skolēnu ēdienkartes no praktiskā viedokļa gandrīz neietekmēšot. «Mūsu piedāvātie produkti ir kvalitatīvi, tāpēc konkursos nevaram konkurēt ar zemāko cenu. Līdz ar to mūsu produkcija izglītības iestādēs gandrīz nav. Tomēr vēlreiz uzsveru – vajadzētu nevis šķirot un aizliegt atsevišķas produktu grupas, bet nodrošināt kvalitatīvu, sabalansētu un garšīgu uzturu,» sacīja J. Mats.Par to, ka frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm, līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu kafejnīcām «padzina» pārsaldinātos dzērienus un čipsus, vēstīja laikraksts «Diena».Jaunu valdības noteikumu projektu izstrādā Veselības ministrija (VM) un septembra beigās to plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmē. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. «Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uztura vērtība - cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,» stāstījusi Ilze Straume, VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja. Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. VM rekomendēs ieteicamos produktus skolu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.