ZZ.lv ARHĪVS

Degustācijas zāli Jelgavā atklāj ar Šarlotes skūpstu (papildināta)

> www.zz.lv

2011. gada 25. novembris 12:47

2938
Degustācijas zāli Jelgavā atklāj ar Šarlotes skūpstu (papildināta)

Klātesot Francijas vēstniecības Latvijā, Ruelmalmazones un Jelgavas pašvaldību, kā arī sadarbības skolu Francijā, Itālijā un Lietuvā pārstāvjiem un citiem augstiem viesiem, piektdien Jelgavas Amatu vidusskolā tika atklāta Degustācijas zāle. Drīzumā pavārmākslas un viesu apkalpošanas prasmes tur varēs praktizēt maizes un miltu konditorejas izstrādājumu un pavāru specialitātes 2. un 3. kursa audzēkņi.

Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Jelgavas Domes līdzfinansētā Amatu vidusskolas rekonstrukcijas projekta laikā par 333 tūkstošiem latu veikta maizes un miltu konditorejas izstrādājumu ražošanas darbnīcas un degustācijas zāles, mācību klases un laboratorijas rekonstrukcija, kā arī dabaszinātņu kabinetu un datorklases renovācija. Izveidota bibliotēka un lasītava, izremontēta metālapstrādes atslēdznieku darbnīca un rasēšanas kabinets. Tāpat iegādāti darbgaldi, instrumenti, virtuves aprīkojums, mēbeles, datortehnika un cits aprīkojums.  Izglītības iestādes direktore Edīte Bišere stāsta, ka ideja izveidot degustācijas zāli, kāda sastopama daudzās Eiropas profesionālajās izglītības iestādēs un kurā topošie pavārmākslas speciālisti, apkalpojot klientus, var praksē pielietot apgūtās prasmes, radās 2007.gadā līdz ar Jelgavas un Ruelmalmazones noslēgto sadraudzību. Tā rezultātā Jelgavas Amatu vidusskolai izveidojās cieša sadarbība ar pavāru uzņēmēju Bruno Šaperonu. Dažādu ES līdzfinansētu projektu laikā viņš palīdzējis organizēt audzēkņu prakses iespējas Francijā, skolēnu un pedagogu apmaiņas vizītes un sadarbību ar līdzīga profila izglītības iestādēm Ruelmalmazonē. «Šis ir sekmīgu kontaktu noslēgums starp divām pašvaldībām. Īpaši veiksmīga sadarbība izveidojusies izglītības jomā,» gandarīta Francijas vēstniece Latvijā Šantāla Puarē. Jāpiebilst, ka Jelgavas Amatu vidusskola plāno attīstīt sadarbību ar Francijas skolām tāpat metālapstrādes jomā.Jelgavai turpmāk būs savs - īpašais ēdiens, kas tā baudītājiem atgādinās par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi. Divus jauno ēdienus par īpašiem padara ne tikai to nosaukumi – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts», bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko radījuši Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tīruma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību sektors.  Receptes radītāji atklāj, ka «Hercoga bura» ir pamatēdiens, kas pamatā gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Tā sastāvā ir arī dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī  āboli un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta  «Šarlotes skūpsts» lielākais noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs. Lai Jelgavas īpašos ēdienus varētu nobaudīt gan pilsētnieki, gan viesi, 5.decembrī receptes radītāji pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjus aicina uz meistarklasi, lai padalītos ar «Hercoga buras» un «Šarlotes skūpsta» noslēpumiem. Ieinteresētie uzņēmumi meistarklasei aicināti pieteikties Jelgavas pilsētas pašvaldībā pa tālruni 63005558.