ZZ.lv ARHĪVS

LLU pētnieki: piens veikalos ir īsts, nevis no pulvera

> Diena.lv

2012. gada 15. februāris 10:35

1411
LLU pētnieki: piens veikalos ir īsts, nevis no pulvera

Šajā ziemā sabiedrības uzmanības lokā nonāca jautājums par to, vai kāds no Latvijas iedzīvotāju vidū ļoti populārā pārtikas produkta piena veidiem varētu būt ražots no sausā piena pulvera. Lai pārbaudītu, vai piens, ko pērkam lielveikalos, patiešām atzīstams par īstu pienu, nevis ražots no sausā piena pulvera, «Diena» veica piena sastāva pētījumu, izvēloties 12 populārus piena veidus un to laboratorisku pārbaudi uzticot Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes laboratorijai.

Pārbaudes rezultāti vērtējami kā iepriecinoši, jo parādīja, ka visi izpētei iesniegtie piena veidi ražoti no piena, nevis sausā piena pulvera jeb dehidrēta piena. Par to trešdien raksta laikraksts «Diena».Jāpiebilst, ka piena ražošana no sausā piena pulvera nav aizliegta, bet, ja ražošanā tiešām izmantots sausais piena pulveris, uz iepakojuma noteikti jābūt norādei «atjaunots piens» vai «rekombinēts piens».«Sausā piena klātbūtne nevienā no analizētajiem produktiem nav konstatēta,» par laboratorijā veiktajiem 12 piena veidu izpētes rezultātiem oficiālā atzinumā informē LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne Inga Ciproviča. Viņa gan atzīst, ka Latvijā vispār nav akreditētas, oficiālas metodes sausā piena klātbūtnes noteikšanai pasterizētā pienā. «Iesniegto piena veidu testēšanai lietotas neakreditētas metodes, bet zinātnisko pētījumu darbos norādītās, analizējot denaturēto olbaltumvielu īpatsvaru, mikroskopējot paraugus un nosakot «Maillard» reakcijas produktu un šķīstošā triptofāna fluorescences vērtības 290/340 un 330/420 nm viļņu garumā speciāli sagatavotajiem paraugiem. Lietotās testēšanas metodes ļauj spriest par izejvielu izcelsmi produktu ražošanā, bet simtprocentīgu apstiprinājumu nesniedz,» pārbaudes gaitu izklāsta I.Ciproviča. Tomēr Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne uzskata, ka lietotās metodes sniedz rezultātus ar ticamību tuvu 100 procentiem.To, ka Latvijā patlaban vispār nav akreditētas metodes, ar kuras palīdzību noteikt, vai piens nav ražots no sausā piena pulvera, apstiprina arī Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta vecākā eksperte Una Statkus.