ZZ.lv ARHĪVS

«Jelgavas dzirnavas» plāno būvēt jaunu ražotni

> LETA

2012. gada 30. jūnijs 14:30

1042
«Jelgavas dzirnavas» plāno būvēt jaunu ražotni

AS «Jelgavas dzirnavas» iecerējusi būvēt jaunu ražotni, kas saistīta ar graudu pārstrādes nozari un kurai paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansējumu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) paziņojumā, ir noslēdzies «Jelgavas dzirnavu» iepirkums ražotnes būvniecības darbiem saskaņā ar tehniskās specifikācijas prasībām, kurā trīs pretendentu konkursā par uzvarētāju atzīta SIA «Konsult B» no Ķekavas novada ar 613 100 latu līgumcenu neskaitot pievienotās vērtības nodokli.Kopumā savus piedāvājumus iesniedza SIA «Selva Būve» no Mārupes novada, SIA «UBB Būve» no Rīgas un SIA «Konsult B», liecina IUB dati.AS «Jelgavas dzirnavas» izpilddirektors Agris Ozols aģentūrai LETA apstiprināja, ka plānota jaunas ražotnes būvēšana, taču sīkāk par tās funkcijām uzņēmums pagaidām neinformē, jo saistībā ar ražotnes būvēšanu apstiprināšanai ir iesniegts projekts ES finansējumam, un pagaidām projekts vēl nav apstiprināts.Iecerētā ražotne ir saistīta ar graudu pārstrādes nozari.«Kamēr projekts nav apstiprināts, vēl nevaram sākt šī plāna īstenošanu, tāpēc nevēlamies informēt plašāk,» skaidroja Ozols, paužot, ka projekta apstiprināšanas gadījumā uzņēmums par saviem plāniem informēs arī sabiedrību.Kā liecina uzņēmuma publiskotā informācija, AS «Jelgavas dzirnavas» infrastruktūrā jau ir elevatori, spēj uzglabāt vienlaikus 55 000 tonnu graudu - rapsi, kviešus, rudzus.Izejvielu un gatavās produkcijas kontroli uzrauga divās laboratorijās - ražošanas laboratorijā, kur nosaka ievesto graudu kvalitāti, un dzirnavu laboratorijā, kur seko miltu ražošanas tehnoloģiskajam procesam.Dzirnavās pamatā tiek ražoti rudzu milti, kas tiek iedalīti tipos pēc pelnvielu daudzuma - rudzu bīdelētie milti, ko izmanto saldskābās maizes cepšanai, rudzu skrotētie milti «Ekstra», rudzu skrotētie milti, ko izmanto formas maizes un sēklu maizes cepšanai, un rudzu rupjie milti, ko izmanto klona maizes cepšanā.Sadarbībā ar ceptuvi «Lāči» uzņēmumā radīts arī jauns miltu veids - «Lāču» īpašie milti, kurus ceptuve izmanto vairākās maizes šķirnēs, lai veidotu rudzu maizei raksturīgo garšu un struktūru.Papildus nosauktajiem miltu veidiem līdz šim tiek ražoti lobītie un skaldītie rudzu graudi, kurus vairāk izmanto veselīgajās graudu maizēs. Sortimentam tiek ražoti arī kviešu rupjie milti, kurus pamatā izmanto karašu cepšanā.2009.gadā AS «Jelgavas dzirnavas» ražotajiem rudzu miltiem tika piešķirta «Zaļā karotīte», jo pamatizejviela - rudzu graudi - tiek iepirkta no Latvijas zemnieku saimniecībām un kooperatīviem, ar kuriem ir izveidojusies laba un ilglaicīga sadarbība.2010.gadā tika sākta bioloģisko miltu ražošana. Vislielākais pieprasījums ir pēc rudzu bīdelētajiem miltiem un rudzu skrotētajiem miltiem (1370 tipa).Ārpus graudu pārstrādes nozares, uzņēmuma īpašumā Jelgavā darbojas arī vairumtirdzniecības bāze, alkohola veikals, sporta preču veikals un juvelierizstrādājumu veikals.