ZZ.lv ARHĪVS

PVD: Novadā no mašīnām tirgo gaļu, pārkāpjot uzglabāšanas nosacījumus

2012. gada 24. jūlijs 08:00

2142
PVD: Novadā no mašīnām tirgo gaļu, pārkāpjot uzglabāšanas nosacījumus

Vasaras periodā īpašu risku patērētāju veselībai rada augsta riska produktu – gaļas, piena, zvejas un jaukto produktu, kas satur dzīvnieku izcelsmes izejvielas, – tirdzniecība, neievērojot uzglabāšanas apstākļus.

Pārsvarā ir problēmas ar pārtikas temperatūras režīmu nodrošināšanu. Pēdējā mēneša laikā Jelgavas novadā konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi, kad tirgotājs neievēro ražotāja deklarētos un normatīvos aktos noteiktos uzglabāšanas un tirdzniecības nosacījumus. Pārtikas un veterinārā dienestā (PVD) reģistrētu uzņēmumu uzraudzībā nav tik lielu problēmu, tas ir ikdienas darbs, bet bažas rada krīzes laikā radusies «kustība» – augsta riska pārtikas produktu ielu tirdzniecība no neatbilstoši aprīkotiem transporta līdzekļiem un pārtikas produktu tirdzniecība internetā, iespējams, arī nemaksājot nodokļus, veidojot ēnu ekonomiku valstī. Kaut gan tas nav PVD darbības pamatuzdevums, veicam arī šo nelikumīgo tirgotāju kontroli.Atgādināšu: patērētāja veselībai droša uzglabāšanas temperatūra ir 6˚C gaļas, zvejas un piena produktiem, 4˚C – atdzesētai vistas gaļai un gaļas izstrādājumiem (šašlikam), 2˚C – maltai gaļai. Ja produkts uzglabāts augstākā temperatūrā, nekā noteikts, tas ir potenciāli bīstams, jo patērētājs nezina, cik ilgi tirgotājs to vadājis automašīnas bagāžas nodalījumā, cik ilgi produkts atradies temperatūras režīmā, kas ir labvēlīgs mikroorganismu augšanai.Saskaņā ar ārstu sniegto informāciju šogad ļoti strauji palielinājusies saslimstība ar zarnu infekcijām. Galvenais iemesls ir neatbilstošos apstākļos glabātu vai neatbilstoši pagatavotu produktu lietošana. Zarnu infekciju ierosinātāji ir visdažādākie mikroorganismi – stafilokoki, zarnu nūjiņas, salmonellas, listērijas un citi, kas pārtikas produktos var nokļūt visdažādākajos ceļos un strauji vairoties, ja produkti tiek nepareizi uzglabāti.Aicinājums patērētajiem būt atbildīgiem par savu un tuvinieku veselību, neiegādāties pārtikas produktus no apšaubāmiem tirgotājiem, sekot temperatūras režīmu nodrošinājumam un, protams, higiēnas prasību ievērošanai. Nedrīkst piemirst arī nopirkto produktu pēc iespējas ātrāk nogādāt mājās un ielikt ledusskapī.PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis