ZZ.lv ARHĪVS

Mazie braucēji biedē parka apmeklētājus

Edgars Kupčs

2007. gada 29. maijs 15:59

3590
Mazie braucēji biedē parka apmeklētājus

Jelgavas pašvaldība jau otro vasaru devusi savu piekrišanu SIA «R&B Serviss» Raiņa parkā iznomāt velokartus un rīkot publiskus pasākumus. Uzņēmums pie bērnu un jauniešu centra «Junda» piedāvā desmit velokartu un astoņu batutu nomu.

Līdz šim nav saņemta neviena oficiāla sūdzība par agresīviem vai paviršiem velokartu braucējiem, tomēr grūtniecēm un mazu bērnu māmiņām ir bail uzturēties parkā, jo pārgalvīgāki pedāļu minēji apkārt daudz neskatās un gājējus īpaši neciena.

SIA apņēmusies savā darba laikā garantēt kārtību un drošību velokartu un batutu nomas vietā. Lai varētu organizēt publiskus izklaides pasākumus, rīkotājiem tie jāsaskaņo vairākās instancēs, tajā skaitā aģentūrā «Pilsētsaimniecība» un ar norises vietas īpašniekiem.

SIA «R&B Serviss» vadītājs Ojārs Brics apgalvo, ka oficiālas sūdzības no jelgavniekiem nav saņemtas. Esot gan dzirdēts par agresīviem braucējiem, kas nerespektē pārējos parka apmeklētājus. «Velokarti vairāk paredzēti bērniem vecumā līdz 12 gadiem nevis «septiņpadsmitgadīgiem džekiem»,» tomēr viņš atzīst, ka dažkārt pabraukāties gribot tēvs kopā ar mazo dēlēnu.

Uzņēmums šāda veida izklaides piedāvā daudzās pilsētās, un neapmierinātie esot arī citur. Tāpēc firmas darbiniekiem noteikts - pirms atļaut kāpt uz velokarta, jānovērtē, vai klients nav iedzēris un tendēts uz pārgalvīgu braukšanu. Darbinieki izskaidrojot arī noteikumus.

Kā otrdien «Ziņas» novēroja nomas punktā «Lec un minies», 18 gadus vecajam Jānim bija jāsamaksā noteikta summa, un viņš varēja sākt izbraucienu. Jaunietis atklāja, ka nezina noteikumus, taču pieļāva, ka pretimnācējiem virsū nevarot braukt. Nenopietnāki bija 10 - 12 gadus veci pusaudži, kas droši brauca zālienā, nemitīgi triecās cits citam virsū un nepievērsa uzmanību gājējiem.

«Mūsu sabiedrība jāaudzina,» domā O.Brics, taču ierosinājumu izklaižu vietu ierobežot viņš vērtē negatīvi - tas vairs nebūtu rentabli, un atrakcijas nāktos slēgt.

Savukārt Baiba, kas auklē jaundzimušo un nereti mēro ceļu cauri parkam, uzskata, ka velokartisti ir nepietiekami uzraudzīti. Nomas punkta darbiniekus parkā nemana, arī Pašvaldības policija tur patrulē reti. Līdz ar to «papīros» paustā apņemšanās nodrošināt kārtību netiek īstenota dzīvē.