ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas skolēni atgriežas no Francijas

Lāsma Antoneviča

2007. gada 30. maijs 16:30

1566
Jelgavas skolēni atgriežas no Francijas

Noslēgusies 20 Jelgavas Valsts ģimnāzijas audzēkņu un divu skolas pedagogu apmaiņas programmā paredzētā vizīte Jelgavas sadraudzības pilsētā Ruelmalmezonā Francijā, kur gūti spilgti iespaidi.

Valsts ģimnāzijas jaunieši Parīzes priekšpilsētā Ruelmalmezonā astoņās dienās, franču valodas skolotājas Dinas Samoiļenko un krievu valodas skolotājas Irinas Ivanovas pavadīti, iepazina pilsētas Rišeljē liceju, kur krievu valoda ir otra populārākā svešvaloda, tikās ar pašvaldības mēra vietnieku kultūras un izglītības jautājumos Denisu Gabrielu, apskatīja Ruelmalmezonas un Parīzes interesantākās vietas, kā arī, dzīvojot ģimenēs, guva priekšstatu par francūžiem, viņu kultūru un attieksmi pret lietām.

«Esam apmierināti,» vienbalsīgi pauž brauciena dalībnieki, kas ģimnāzijā apgūst franču un krievu valodu. Rišeljē licejā mācās 2000 audzēkņu. Skolēni stāsta, ka mācību iestāde ir moderna un labi aprīkota, audzēkņu un pedagogu starpā valda draudzīgas attiecības. Licejā spēlē teātri, dzied korī, rītos darbojas mūzikas skola, taču pašdarbībai franču jaunieši īpaši nepievēršas.

Dzīvojot ģimenēs, jelgavnieki ievērojuši francūžu tradīciju vēlu vakaros nesteidzīgi tikties pie vakariņu galda. Mājās valda rāmums, bet ārpus tām viss notiekot skriešus un steigā - arī par satiksmes noteikumu ievērošanu vietējie īpaši galvu nelauzot.

Skolēni stāsta, ka Francijā jaunieši daudz atklātāk un vairāk smēķē un lieto alkoholu. Valodu praktizēt sanācis galvenokārt ar audzēkņu vecākiem, jo vienaudži ar īpašu vēlmi komunicēt nav izcēlušies.

Kaut brīžam steigā, taču liels ieguvums bija redzēt Eifeļa torni, Elizejas laukus, Luvru, apskatīt Parīzes parkus, pabūt Monmartrā, vizināties pa Sēnu.

«Par braucienu jāpateicas pilsētas Domei, kas iedalījusi līdzekļus, lai skolā varētu mācīties franču valodu un līdz ar to iegūt franču draugus,» atzīst Valsts ģimnāzijas direktore Ināra Daščinska.

Jaunieši no Francijas Jelgavu apciemos nākamā gada pavasarī.