ZZ.lv ARHĪVS

Valsts prezidenta amatā ievēl V. Zatleru

Ziņu aģentūra LETA

2007. gada 31. maijs 10:51

523
Valsts prezidenta amatā ievēl V. Zatleru

Rīga, 31.maijs. Saeima šodien Valsts prezidenta amatā ievēlēja valdošās koalīcijas izvirzīto ārstu, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāju Valdi Zatleru.

Zatlers būs trešais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un septītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Par Zatlera ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 58 deputāti, par otru augstā amata kandidātu, "Saskaņas centra" izvirzīto juristu, bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu savas balsis atdeva 39 deputāti, bet viens deputāts balsojis pret abiem kandidātiem. Saskaņā ar likumu prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu. 

Zatlers pie Valsts prezidenta pienākumu pildīšanas varēs stāties pēc tam, kad beigsies Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaras šajā amatā, kas notiks 7.jūlijā. Pirms stāšanās pie augstā amata pienākumu pildīšanas Zatleram būs jānodod zvērests. Saskaņā ar Satversmi viņa pilnvaru termiņš prezidenta amatā būs četri gadi.

Zatleru Valsts prezidenta amatam izvirzīja koalīcijas partijas 22.maijā pēc tam, kad tās nespēja vienoties par vienu no partiju izvirzītajiem kandidātiem - Tautas partijas nosaukto augstā amata pretendentu Māri Riekstiņu un Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" apvienības nominēto Karinu Pētersoni.

Arī partija "Jaunais laiks" izvirzīja savu prezidenta kandidātu - Sandru Kalnieti, tomēr viņa neilgi pirms vēlēšanām savu kandidatūru atsauca par labu Endziņam.

Vērtējot prezidenta amata kandidātus, Zatleram visasākie pārmetumi ir izteikti par aplokšņu maksājumu jeb "pateicību" pieņemšanu no saviem pacientiem, turklāt par šiem dāvinājumiem nenomaksājot nodokļus. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir nolēmis uzsākt pārbaudi, vai Zatlers, saņemot pateicību no pacientiem par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem, nav pārkāpis normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus.

Savukārt Endziņam tika pārmesta darbība komunistiskajā partijā, bet Valsts kontrole uzskata, ka viņš, būdams Satversmes tiesas vadītājs, pērn pats sev nelikumīgi piešķīris prēmijas. Endziņš savu kā kompartijas darbinieka pausto nostāju ir atzinis par kļūdu, bet par prēmiju izmaksu pārbaudi sācis KNAB. Satversmes tiesa nepiekrīt Valsts kontroles nostājai, ka konstitucionālās tiesas bijušais priekšsēdētājs būtu pārkāpis likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, jo Endziņš pērn neesot piedalījies balsošanā par prēmijas piešķiršanu sev pašam.

Pagājušā gadsimta 80.gadu beigās Zatlers bija Latvijas Tautas frontes domes loceklis un Latvijas Ārstu biedrības atjaunošanas grupas aktīvists. Viņš bijis Latvijas Artroskopijas asociācijas dibinātājs un prezidents, Latvijas Ortopēdu asociācijas viceprezidents. Zatleram ir piešķirts 4.šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Savā biogrāfijā Zatlers norādījis, ka nekad nav bijis PSKP biedrs, nav sadarbojies ar Valsts drošības komiteju un nav nevienā politiskā partijā. Tāpat viņš norādījis, ka ir piedalījies Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas likvidācijas darbos. Biogrāfijā kā savas aizraušanās Zatlers minējis kulināriju, ziedus, tēlotājmākslu, mūziku un ISO kvalitātes vadības standartus.