ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavniekus mudina nepīpēt

Sintija Čepanone

2007. gada 31. maijs 15:26

1265
Jelgavniekus mudina nepīpēt

Ceturtdien Raiņa parkā Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes un Latvijas Sarkanā krusta jaunatnes Jelgavas nodaļas organizētajā akcijā, kas veltīta Pasaules pretsmēķēšanas dienai, savākts vairāk nekā 500 cigarešu. «Zārku naglu» guvums tiks sadedzināts.

«Es vēlos elpot tīru gaisu,» cilvēkus Raiņa parkā uzrunāja deviņgadīgais Ritvars Osis un ikvienu smēķētāju aicināja samainīt cigareti pret «Nicorette» košļājamo gumiju, rosinot atmest smēķēšanu. Vieni puiša piedāvājumu ignorēja, citi no «zārka naglas» atteicās labprāt, un Pretsmēķēšanas patruļas dalībnieki kopumā izdalīja vairāk nekā 500 «Nicorette» košļenes.

«Uzrunājām visus smēķētājus, un tikai divi kungi sirmām galvām atteicās iemainīt cigareti,» savējo veikumu paslavē Sociālo lietu pārvaldes Atkarību profilakses kabineta vecākā speciāliste Mārīte Ose.

Taču tā nebija vienīgā aktivitāte, kas pīpmaņus aicināja aizdomāties par kaitīgā ieraduma ietekmi uz veselību. Līdztekus šādam «barteram» jaunieši stāstīja un dalīja informatīvus bukletus par smēķēšanas, tajā skaitā pasīvās, kaitīgumu un veidiem, kā atbrīvoties no atkarības. Tika inscenētas arī ainiņas, kurās uzskatāmi demonstrētu pīpmaņu mokošo nāvi.

«Šāds pasākums noteikti kļūs par tradīciju,» apmierināta ar akcijas rezultātu ir Inta Rulle no Sarkanā krusta. Viņa piebilda, ka aicinājums dienu iztikt bez tabakas un nelikt apkārtējiem elpot cigarešu dūmus tika sadzirdēts. Tagad izvēle paliek smēķētāju ziņā. «Kādam šī akcija noteikti liks par to aizdomāties. Diemžēl ne man,» saka Edgars, pīpmanis ar trīs gadu «stāžu».

Pasaules veselības organizācijas dalībvalstis Pretsmēķēšanas dienu 31.maijā atzīmē kopš 1987.gada, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību tabakas epidēmijai, kā arī saslimšanai un mirstībai, ko izraisa tabakas lietošana.