ZZ.lv ARHĪVS

Nevienlīdzīgā cīņa ar latvāņiem

Sintija Čepanone

2007. gada 6. jūnijs 17:43

905
Nevienlīdzīgā cīņa ar latvāņiem

«Šogad latvāņu ir vēl vairāk nekā pagājušajā gadā - hektārs jau būs. Ja nepagūšu nopļaut, tie sasēsies vēl, un tad jau būs apdraudēta arī kaimiņu zeme,» izmisusi ir Lielplatones pagasta Vilku māju saimniece Anna Plostniece. Viņa jau divpadsmito gadu mājas apkārtnē cīnās ar šo indīgo augu.

«Dzirdēju, ka latvāņus var iznīcināt ar tehnisko sāli. To nedabūju, tāpēc pāris augiem uzbēru vārāmo sāli. Dadži nokalta, bet latvāņi zaļo. Ja ar sāli varētu līdzēt, nežēlotu - nopirktu veselu maisu un nokaisītu visu pagalmu un dārzu,» saka septiņdesmit gadu vecā kundze.

Viņai cīņa ar latvāņiem ar zikapti rokās jāveic vienai, jo kungs Jānis Žuravļovs pārvietojas ar kruķu palīdzību. Laika apstākļi liecinot, ka arī šajā vasarā, kā ierasts, izkapts rokās būs jāņem vismaz sešas reizes.

Agrāk indīgo augu apkarošanā līdzējusi govs, taču gadu nastas dēļ kundze no tās atteicās.«Pagājušajā gadā palīdzēja apkārtējie - lopiem trūka siens, tādēļ kaimiņš atbrauca, ar traktoru nopļāva un aizveda. Šogad tas nevienam nav vajadzīgs,» Vilku saimnieki atklāj, ka pašvaldībai lūguši, lai atsūta kādu bezdarbnieku nopļaut, taču tika atteikts - latvāņi augot uz privātās, nevis pašvaldības zemes.

Pagalmā kundze vēl cenšas tikt galā saviem spēkiem, taču aiz kūts latvāņi izauguši gandrīz cilvēka augumā.

«Jānopļauj jau būs,» nosaka A.Plostniece un, rādot čūlām klātās rokas un kājas, sūkstās: «Tas vēl ir tikai sākums. Vienas čūlas vēl nesadzīst, kad jau citas sulo.» Bet par dakteres izrakstītajiem medikamentiem jāmaksā pašiem.

«Man nav informācijas, ka pagasta teritorijā aug latvāņi. Agrāk tie bija kādā grāvmalā, bet ar regulāru pļaušanu izdevās apturēt to izplatību,» izbrīnu neslēpj Lielplatones pagasta Padomes priekšsēdētājs Aivars Kokins.

Viņš piebilst, ka vienalga Vilku saimniekiem nevarētu līdzēt, jo ar latvāņiem mājas pagalmā esot jācīnās saimniekiem.

Latvijā latvāņi pašlaik aizņem vidēji 12 000 hektāru, un prognozes liecina, ka pēc trijiem gadiem tie varētu augt jau 30 000 hektāru platībā.