ZZ.lv ARHĪVS

Smagi tautiskie svētki kaimiņos

Mārtiņš Zviedris

2007. gada 8. jūnijs 15:33

58315
Smagi tautiskie svētki kaimiņos

Metāliskais roks ar tautas mākslas garu - tā īsumā varētu raksturot to, ko Lietuvas festivāla «Kilkim žaibu» organizatori formulējuši vārdos «folk/pagan/black» kā gadskārtējā sarīkojuma saturisko ieceri.

Metālistu, tautas muzikantu un seno karamākslu entuziastu saiets jeb, rīkotāju vārdiem sakot, «viskareivīgākais mūzikas festivāls Baltijā» norit tepat kaimiņos - Lietuvas Zemgales daļā Jonišķos -, un ik vasaru turp dodas arī prāvs ļaužu pulks no Latvijas. Astotais «Kilkim žaibu» atpūtas vietā «Plubo broliai» vārtus vērs 9. jūnijā pulksten 15.

Festivāla īpašie viesi savulaik bijuši gan ukraiņu «black/ambient/folk» smagsvari «Nokturnal Mortum», gan latviskā pagānmetāla tīrradņi «Skyforger». Šogad galveno ciemiņu loma atvēlēta karstasinīgajiem ungāriem «Sear Bliss», kuru «simfonijās» ieskanas arī tāds metāla grupai netipisks instruments kā trompete, un vācu kolektīvs «Odroerir», kas - pretēji iepriekšminētajiem - piedāvā mierīgas, atmosfēriskas senu leģendu jaunas interpretācijas.

Uzstāsies arī igauņu grupas «Loits» un «Metsatoll», lietuviešu «Andaja», «Obtest» un «Argharus». Mūsu zemi šoreiz pārstāves blekmetālisti «Dark Domination» un kolorītā bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi». Gaisotnes kareivīgumu vairos lietuviešu seno cīņu klubs «Vilkatlakai».