ZZ.lv ARHĪVS

Iespējams, ļaunprātīgi aizdedzina siena rulli

Edgars Kupčs

2007. gada 12. jūnijs 13:02

911
Iespējams, ļaunprātīgi aizdedzina siena rulli

Aizdedzinātu siena rulli ceļmalā otrdien pirmspusdienā pamanīja Svētes pagasta zemnieku saimniecības «Pumpuri» īpašnieki. Iespējams, pirms nedēļas vāktajai lopbarībai uguni kāds pielaidis, ļaunu nolūku vadīts.

Kad «Ziņas» ieradās notikuma vietā, siena rullis pārdesmit metrus no šosejas Svēte - Zaļenieki gruzdēja pilnā sparā. Turpat netālu atradās vēl vairākas apaļās ķīpas.

«Sienu vācām pirms nedēļas, nupat pārbaudīju - pilnīgi sauss,» saimniecības «Pumpuri» bijušais īpašnieks Pēteris Skuja izslēdz iespēju, ka notikusi pašaizdegšanās iekšējas sasilšanas dēļ. Viņš pieļauj, ka nezināms garāmgājējs sausajā zālē iemetis izsmēķi, taču neizslēdz iespējamu ļaunprātīgu aizdedzināšanu. Tiesa, ja kāds būtu vēlējies zemniekam tādējādi kaitēt, visticamāk, viņš tā nebūtu rīkojies gaišā dienas laikā, turklāt tad uguni pielaistu arī citiem ruļļiem. Taču tiklab var minēt, ka ļaunprāti iztraucējuši lauksaimnieki, kas turpat blakus laukos smidzināja sējumus un turpināja siena vākšanas darbus.

«Lai arī saimniekošanu esmu nodevis meitas Santas pārziņā, aizvien jūtu līdzi visām veiksmēm un neveiksmēm,» stāsta P.Skuja. Tādu degušu sienu lopi tik un tā neēstu, tādēļ rulonam ļauts sadegt pilnībā. Turklāt tas notika nelielā platībā lauka vidū.

Saimnieki teic, ka policijai par šo gadījumu neziņos, jo vainīgo diez vai izdotos atrast. Zemnieku saimniecībai nodarīti vismaz 15 latu zaudējumi - tik pašlaik maksā viens šāgada vākuma siena rullis.