ZZ.lv ARHĪVS

Dzērājiem sola skarbus Jāņus

Edgars Sauka

2007. gada 14. jūnijs 15:13

1322
Dzērājiem sola skarbus Jāņus

Visi, kas gaidāmajos svētkos tiks pieķerti pie stūres apreibinājušies, uzreiz nonāks apcietinājumā, ceturtdien Rīgā, sākot satiksmes drošības kampaņu «Skarbās Jāņu dziesmas», solīja Valsts policijas Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Dziesmu izpildītāji izvēlēti atbilstoši situācijai uz Latvijas ceļiem - ceļu policisti, ātrās palīdzības brigādēs strādājošie mediķi un kaprači.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, reibumā pieķerto autovadītāju skaits palielinājies aptuveni par 40 procentiem. Lai arī likumdošana kā vienu no soda mēriem paredz apcieinājumu līdz piecpadsmit diennaktīm, šādi sodīto skaits ir ievērojami samazinājies.

Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis «Ziņām» atzīst, ka lielā mērā pie tā vainojami tiesneši, kas dzērājšoferiem bieži vien piespriež nepamatoti mazus sodus, kā arī advokāti, kas visiem iespējamiem līdzekļiem meklē veidus, kā viņu klientiem izvairīties no soda.

Savukārt E.Zivtiņš uzsvēra, ka Jāņos Ceļu policija strādās pastiprinātā režīmā un tiks pārbaudīti gan nelielie mežu ceļi, gan galvenās valsts autostrādes.

CSDD direktors Andris Lukstiņš pasākuma laikā minēja, ka kopš soda punktu sistēmas ieviešanas lielākā daļa - 6500 - maksimālo soda punktu skaitu saņēmušo ir Jāņi. Šajā ziņā grēkojusi 301 Līga.

«Neviens šajā vakarā neliedz iedzert alu, taču jāatceras, ka par automašīnas vadīšanu gan būtu jāaizmirst,» piebilda E.Zivtiņš.

Akcijas atklāšanas laikā viņš solīja, ka Ceļu policija svētkos pārbaudīs līdz pat ceturtajai daļai autobraucēju. Tāpat šajās dienās radio un televīzija pārraidīs Jāņu tautasdziesmas, kuru teksti ir aktuāli līdz ar pieaugošo dzērumā pieķerto transporta līdzekļu vadītāju skaitu.

Akcijā piedalās arī Latvijā populārākais interneta portāls «draugiem.lv», kur izveidots speciāls «drauga» profils. Tajā portāla apmeklētāji varēs ierakstīt paši savas skarbās Jāņu dziesmas un ievietot uzfilmētos videomateriālus.