ZZ.lv ARHĪVS

Atceres brīdis Svētbirzē

Linda Lindenbauma

2007. gada 14. jūnijs 18:05

674
Atceres brīdis Svētbirzē

Ceturtdienas pēcpusdienā Svētbirzē pulcējās ļaudis, lai pieminētu komunistiskajās represijās cietušos un bojā gājušos.

«1941.gadā, gluži tāpat kā tagad, tuvojās Jāņu laiks, bet toreiz tas tautai atnāca skumjš, jo cilvēki lopu vagonos tika dzīti pretī iznīcībai,» uzrunā sacīja Sidrabenes pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Vīgants. Viņš izteica cerību, ka Latvijai tādas dienas savu mūžu vairs nebūs jāpiedzīvo.

Jelgavas Politiski represēto apvienības "Staburadze" vadītājs Pēteris Āns atzīmēja, ka pasaulē arvien vairāk apzinās komunisma postu, par ko liecina nupat Vašingtonā (ASV) atklātais memoriāls komunistiskajās represijās cietušajiem.

Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Rublis aicināja jauniešus, kas Svētbirzē bija pulcējušies ļoti nelielā skaitā, atcerēties traģiskos notikumus un būt savas zemes patriotiem.

Savukārt aJelgavas baptistu draudzes priekšsēdētājs Pēteris Eisāns uzsvēra, ka būtu priecīgs, ja varētu runāt par ļaunumu pagātnes formā, tomēr tas reizēm ir tepat līdzās un tad esot jādomā, kā to uzvarēt.

Jelgavniece Anda Žvikova «Ziņām» pastāstīja, ka viņa katru gadu apmeklē atceres pasākumus gan 25.martā, gan 14.jūnijā. Kopā ar ģimeni bijusi izsūtīta, tāpēc šo dienu izjūt ar skumjām.

«Brīdis ir ļoti skumjš un, ja iedziļinās visā, kas pārdzīvots, tad ir pavisam skumji,» atzīst A.Žvikova un piebilst, ka «bērni it kā saprot, kas bijis, bet viņi jau neizjūt to sāpi, kas piedzīvota, un arī laika apmeklēt atceres pasākumus viņiem nav».