ZZ.lv ARHĪVS

Aicina izvēlēties mediķa profesiju

Uldis Veilands

2007. gada 15. jūnijs 16:45

2472
Aicina izvēlēties mediķa profesiju

Kopš 11.jūnija valstī divas nedēļas norit sociālā kampaņa «Izvēlies mediķa profesiju!». Tās mērķis piesaistīt medicīnas studijām jauniešus, lai nākotnē nodrošinātu pietiekamu profesionāļu skaitu, kas darbotos sabiedrībai tik svarīgajā medicīnas jomā.

Kampaņu organizē Veselības ministrija un Medicīnas profesionālās izglītības centrs, tās ietvaros izveidota jauna interneta mājas lapa www.izveliesprofesiju.lv, bet televīzijas un radiostacijas pārraida reklāmas materiālus.

Nodrošinājums ar ģimenes ārstiem Jelgavā un rajonā īpašas bažas nerada, bet, kā «Ziņām» skaidroja Veselības Obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras Zemgales nodaļas vadītāja Daiga Vulfa, pašlaik praktizējošo ārstu sadalījums pa vecuma grupām varētu radīt problēmas nākotnē - 15 procenti ir vecāki par 60 gadiem, bet par 40 gadiem jaunāki ārsti veido tikai 20 procentus.

SIA «Jelgavas pilsētas slimnīca» valdes loceklis Andris Ķipurs secina, ka visvairāk pietrūkst vidējā medicīniskā personāla, un vasaras mēnešos sevišķi novērojamas grūtības ar dežūrgrafiku sastādīšanu. Arī nodrošinājums ar ārstiem nav pilnīgs, piemēram, pašreiz būtu ļoti vajadzīgs vēl kāds terapeits.

Attiecībā uz jaunu mediķu ienākšanu kolektīvā A.Ķipurs nav pārāk pesimistisks, jo «ik pa pāris gadiem jau kāds jaunais atnāk». Pēdējā laikā slimnīcas personāls papildinājies ar jaunu neonatologu, urologu, terapeitu, rentgenologu un diviem anesteziologiem.

Kampaņa nespēj uzreiz atrisināt kadru trūkumu medicīnā, jo orientēta uz jauniešiem, kas tikai plāno uzsākt studijas kādā no augstskolām vai koledžām.

Kā «Ziņām» pastāstīja Jelgavas pilsētas slimnīcas Terapijas nodaļas ordinators Ainis Dzalbs, kurš studijas sācis 1998.gadā, pēc ārsta grāda iegūšanas (6 gadi) sekoja pēcdiploma izglītība, lai iegūtu sertifikātu. Konkrētajā gadījumā tas nozīmē vēl trīs gadus rezidentūrā. Tātad kopumā paiet vismaz 9 gadi, lai kļūtu par sertificētu ārstu (citās specialitātēs šis laiks var būt vēl ilgāks). A.Dzalbs plāno pabeigt rezidentūru pēc mēneša, bet arī tas vēl nav viss - pašlaik viņš pārdomā, vai rudens pusē neturpināt mācības tālākas specializācijas iegūšanai, kas ilgtu vēl divus vai trīs gadus.

Tad nu varam sarēķināt, cik garš ir ceļš līdz augstākās medicīniskās kvalifikācijas iegūšanai. Bet par īstu mediķi jau kļūst pēc aicinājuma, un tad nekādas grūtības neatbaida.