ZZ.lv ARHĪVS

Akreditē rajona bibliotēkas

Lāsma Antoneviča

2007. gada 27. jūnijs 15:36

875
Akreditē rajona bibliotēkas

Ar atzinīgiem vārdiem un ieteikumiem noslēgusies teju visu rajona bibliotēku akreditācija, kas ir pirmreizējs notikums grāmatu krātuvju pastāvēšanas laikā.

«Akreditācijas galvenais uzdevums ir panākt, lai bibliotēku piedāvājums un kvalitāte būtu apmēram vienāda neatkarīgi no tā, kurā Latvijas vietā atrodas pakalpojumu izmantotājs,» vēsta publisko bibliotēku akreditācijas komisijas priekšsēdētāja, Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Baiba Tormane.

Grāmatu krātuvju akreditācija sākās pirms diviem gadiem, kad tika pārbaudītas rajonu galvenās bibliotēkas. Pērn komisija skatījās vietējās nozīmes grāmatu krātuves - Jelgavas Zinātnisko (JZB) un pārējās pilsētas bibliotēkas, bet vakar noslēdzās rajona bibliotēku akreditācija, kuras laikā tika pārbaudīts, vai ir pamanāma iestādes izkārtne, kāds ir telpu stāvoklis, pieejamība, cik sakārtota dokumentācija, kāds krājums, kā norit darbs ar topošajiem lasītājiem - bērniem - un sadarbība ar pašvaldības nevalstiskajām organizācijām, skolām un tautas namiem. Komisiju interesē arī lasītāju, apmeklētāju un izdevumu skaits, kā arī pašvērtējuma ziņojuma atbilstība reālajai situācijai.

«Ņemot vērā, ka valsts ieguldījusi ievērojamus līdzekļus bibliotēku datorizācijā, pārbaudām, vai bibliotekāri prot šos rīkus izmantot, kādas ir viņu prasmes informācijas meklēšanā,» stāsta akreditācijas komisijas locekle, Ventspils bibliotēkas direktore Margarita Marcinkeviča. Viņa atzīst, ka mūsu rajonā līmenis ir pietiekoši augsts, par ko jāpateicas JZB ieguldījumam, nodrošinot apmācību.

Lai arī akreditācijas rezultāti būs zināmi tikai pēc pāris mēnešiem, komisija par rajona grāmatu krātuvēm teic atzinīgus vārdus. Lielu darbu lauku bibliotēku veiksmīgā pastāvēšanā paveikusi gan JZB metodiskā un konsultatīvā vadība, gan pašvaldības.

Infrastruktūras uzlabošanā B.Tormane uzteic Jaunsvirlaukas pagastu, Platones pašvaldību, Ūziņus, Garozu, kā arī Ozolnieku novadu. «Vienkāršākais ir bibliotēku slēgt, taču tā laukos ir kā kultūras saliņa, tāpēc svarīgi sadarboties ar pašvaldību. Galvenais uzdevums ir panākt, lai mūsu pakalpojumi cilvēkiem būtu pēc iespējas tuvāk, lai viņi nejustos atstumti no visa jaunā,» uzskata akreditācijas komisijas priekšsēdētāja.