ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas jaunieši izcīna braucienu uz ASV

Linda Lindenbauma

2007. gada 3. jūlijs 14:41

640
Jelgavas jaunieši izcīna braucienu uz ASV

Militārajai tematikai veltītā starptautiskā jauniešu konkursā «Aliante 2007», kas no 24.līdz 28.jūlijam risinājās Lielbritānijas militārajā bāzē Reindālenā Vācijā, labus rezultātus un braucienu uz ASV izcīnījuši seši jaunieši no Latvijas, tajā skaitā divi - no Jelgavas.

Fināla kopvērtējumā divdesmit apvienoto komandu konkurencē sesto vietu ieguva Jekaterina Čižova un Didzis Stāvausis no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas. Rudenī šie jaunieši dosies divarpus nedēļu garā braucienā uz ASV, kur viņi apmeklēs vairākas šīs valsts militārās bāzes un Pentagonu. J.Čižova un D.Stāvausis braucienu izcīnījuši jau otro gadu pēc kārtas.

«Konkurss, lai arī tas bija fiziski, emocionāli un garīgi smags, man ļoti patika. Lielbritānijas armija mūs dzina līdz pēdējai vīlītei, bet, gūstot šādu panākumu, gandarījums bija liels,» atzina D.Stāvausis.

Jaunietis pastāstīja, ka tā bija iespēja pārbaudīt savus spēkus patiešām sarežģītos apstākļos, kā arī izmēģināt tādas lietas, kas citos apstākļos nebūtu iespējamas, piemēram, braukt ar tanku un veikt dažādas imitētas kaujas darbības.

Projekta nacionālā koordinatore Laura Lasmane informēja, ka šis ir pirmais gads, kad Latviju pārstāvošās komandas spējušas demonstrēt tik augstus sasniegumus konkursā «Aliante».

«Iepriekšējos gados pirmajā septītniekā iekļuva divas latviešu komandas, taču šogad paveicās daudz vairāk, un tas izdevās trijām,» norādīja L.Lasmane.

Konkursa finālā Vācijā piedalījās četras komandas no Latvijas, un katrā no tām bija pa diviem dalībniekiem. Iespēju pārstāvēt Latviju konkursa «Aliante 2007» finālā komandas izcīnīja vairāk nekā 320 jauniešu konkurencē, bet starptautiskajā finālā dalībnieki sacentās jauktās komandās.

Šogad strikta prasība visiem dalībniekiem bija labas angļu valodas zināšanas, kas nepieciešamas dalībai finālā. Tomēr Didzis atklāja, ka daudzām komandām, tai skaitā viņu komandas biedriem, bija problēmas ar angļu valodu, un nācās tērēt uzdevuma izpildei atvēlēto laiku, lai vēlreiz paskaidrotu, kas jādara.

Jau ceturto gadu pēc kārtas konkursu «Aliante» Latvijā koordinēja Latvijas transatlantiskais Jauniešu klubs sadarbībā ar Latvijas Transatlantisko organizāciju, savukārt finansiāli atbalstīja Latvijas Ārlietu un Aizsardzības ministrijas.