ZZ.lv ARHĪVS

Valdība iepazīsies ar ziņojumu par slimības ierobežošanu

Edgars Kupčs

2007. gada 24. jūlijs 09:45

705
Valdība iepazīsies ar ziņojumu par slimības ierobežošanu

Valdība šodien iepazīsies ar Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) un Zemkopības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijai jaunās un bīstamās slimības - bakteriālās iedegas Erwinia amylovora - ierobežošanas pasākumiem.

Jaunsvirlaukas pagasta Staļģenes ciema iedzīvotāji samierinājušies ar ābeļu un bumbieru izzāģēšanu postīgās slimības bakteriālo iedegu dēļ, taču vietējie raizējas par neziņu, kas valda saistībā ar iespējamām kompensācijām par augļudārzu zaudējumiem. Tikmēr vēl viens bakteriālās iedegas perēklis atklāts arī Tērvetes novadā.

Kā liecina VAAD valdībai sagatavotais informatīvais ziņojums, izdevumi fitosanitāro pasākumu izpildei, iznīcinot ar bakteriālo iedegu inficētos augus Staļģenē un veicot slimības ierobežošanas pasākumus, sasnieguši 24 665 latus. Pašvaldības izdevumi un kopējie augļudārziem nodarītie zaudējumi tiks aprēķināti pēc darbu noslēguma.

VAAD Zemgales reģionālās nodaļas vadītājas vietnieks Uvis Jaunzemis «Ziņām» teic, ka staļģenieki lielākoties saprotoši uztver augu aizsardzības inspektoru darbu, tikai atsevišķos dārzos nācies izzāģēt visas ābeles un bumbieres. Pēc viņa teiktā, dienā var sadedzināt ap 20 - 30 koku, tos izved ārpus ciemata centra un iznīcina klajā laukā.

Speciālisti atturīgi prognozē, vai slimos kokus izdosies iznīcināt divās nedēļās.

Latvijas Augļkopju asociācija izstrādājusi priekšlikumus kompensāciju aprēķināšanai. Par augļukokiem - ābelēm un bumbierēm - tā būs atkarīga no auga vecuma. Par vienu vai divus gadus vecu koku varētu izmaksāt kompensāciju 10 latu apmērā, kas atbilst jauna stāda iegādes izmaksām. Vislielāko kompensāciju (300 latu) varētu piešķirt par sešus līdz desmit gadus veciem kokiem. Savukārt par tiem, kas vecāki par 30 gadiem, atbalsts varētu sasniegt 30 latu.

Ražojošajiem kokiem kompensācija aprēķināta, ņemot vērā ražas zudumus, jauna stāda iegādes izdevumus un dēsta kopšanas izdevumus, līdz tas sāk ražot.

Par iznīcinātajiem pīlādžiem kompensācija aprēķināta 30 latu apmērā, cidonijām, krūmcidonijām - 10 latu, bet par likvidētu dzīvžogu atkarībā no tā garuma - ap 100 latu.

Norādot, ka bakteriālās iedegas ir visbīstamākā un visgrūtāk ierobežojamā augļkoku slimība, valdībai iesniegtajos dokumentos Zemkopības ministrija lūdz rast iespējas piešķirt finanšu līdzekļus no Finanšu ministrijas pamatbudžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.