ZZ.lv ARHĪVS

NĪP: Pierādiet, ka neesam veikuši ieguldījumus

Edgars Kupčs

2007. gada 24. jūlijs 21:31

194996
NĪP: Pierādiet, ka neesam veikuši ieguldījumus

Tiekoties ar vairāku māju iedzīvotājiem, kuri saņēmuši, viņuprāt, nepamatoti augstus vairāku simtu latu rēķinus no apsaimniekotājas SIA «Jelgavas Nekustamā īpašumu pārvalde» (NĪP) par it kā deviņu gadu laikā veiktiem ieguldījumiem, firmas valdes loceklis Juris Vidžis uz jelgavnieku lūgumu pierādīt naudas izlietojumu vien uzstāja, lai viņi paši pierādot, ka mājās nekas nav ieguldīts.

Jau ziņots, ka rēķinos par jūnijā NĪP sniegtajiem pakalpojumiem vairāku māju iedzīvotājiem uzrādīti apsaimniekotāja ieguldītie un dzīvokļa īpašnieka līdz 2007. gada 1. janvārim nesegtie apsaimniekošanas izdevumi. Lielākoties šīs summas mērāmas vairākos simtos latu, turklāt šādi rēķini nosūtīti to māju iemītniekiem, kurās ir maz - ap desmit - dzīvokļu.

J.Vidžis iedzīvotājiem skaidroja, ka NĪP uzrādījis neapmaksātas summas ar atpakaļejošu datumu, jo to ļaujot likums «Par dzīvokļa īpašumu». Tā 12. punktā teikts, ka «dzīvokļa īpašnieks sedz nepieciešamos izdevumus, kas saistīti ar mājas komunikāciju un iekārtu uzturēšanu». Taču tur nav teikts, ka jāapmaksā ieguldījumi, kas veikti pirms vairākiem gadiem un nezināmu iemeslu dēļ nav iekļauti kārtējā mēneša rēķinā.

«Jums būs jāpierāda, ka tie darbi nav veikti!» sarunā ar dzīvokļu īpašniekiem uzsvēra J.Vidžis. Rādot kopējo Lietuvas šosejas 6.mājas lietu, apsaimniekotājs apgalvoja, ka nozīmīgākais ieguldījums, kas radījis lielāko daļu negatīvās bilances, ir «daļēja jumta nomaiņa». Pēc NĪP speciālistu teiktā, ēkai pirms sešiem gadiem uzlikta ceturtā daļa jauna jumta, taču patlaban redzams, ka nekādas pārmaiņas tas nav piedzīvojis jau vairākus gadu desmitus.

«Tur nomainītas dažas loksnes, kas 2000. gadā nemaksāja 1700 latu!» sašutuši ir dzīvokļu īpašnieki, uzsverot, ka segums daudzus gadus ir caurs, tādēļ māja atrodas gandrīz kritiskā stāvoklī.

Iedzīvotāji pieprasīja konkrētas tāmes un mājas pārstāvju parakstus, kas apliecinātu it kā veiktos ieguldījumus, taču NĪP varēja parādīt vien tabulās sakārtotus skaitļus bez dzīvokļu īpašnieku apstiprinājuma.

J.Vidžis atklāja, ka NĪP darbu tāmes glabā tikai divus gadus. Savukārt iedzīvotāji pauž neizpratni, kā var pieprasīt samaksu par desmit gadus veciem ieguldījumiem, ja tos nevar pierādīt.

Dzīvokļu īpašnieki «Ziņām» sacīja, ka, visticamāk, pret NĪP vērsīsies tiesā par mēģinājumu nelikumīgi piedzīt nepamatotas naudas summas.