ZZ.lv ARHĪVS

Zemgaļi atkal pieveiks Livonijas ordeni

Lauris Daukšte

2007. gada 1. augusts 00:03

352
Zemgaļi atkal pieveiks Livonijas ordeni

10.augustā Tērvetes dabas parkā sāksies trīs dienu «Zemgaļu dzīres», kas veltītas mūsu novada senču uzvarai pār Livonijas ordeni tālajā 1287.gadā kaujā pie Garozas.

Tradicionālie Zemgaļu svētki viesus uz Tērveti aicina jau ceturto reizi. Šā gada pasākums veltīts Zemgaļu karavīru uzvarai pār Livonijas ordeņa bruņiniekiem. Atnākušajiem būs iespēja kļūt par šīs vēsturiskās kaujas aculieciniekiem - 11.augustā pilskalna pakājē zirgu sedlos cīnīsies abu karojošo pušu vadoņi. Tā būs cīkstiņa imitācija ar tam laikam raksturīgo bruņojumu. Bet nākamajā dienā turpat zobenus krustos kājnieki.

Svētku pasākumu programmu 10.augustā astoņos vakarā Tērvetes baznīcā ievadīs Lehtses (Igaunija) kamerkora un vietējā jauktā kora koncerts. Nākamās dienas pusdienlaikā estrādē un senvēstures muzeja sētā pasākuma viesiem «Zaļā tirdziņa» amatnieki un zemnieki piedāvās iegādāties dažādus lauku ēdamus un neēdamus labumus, bet jau divos pēcpusdienā trīs kori atklās «Zemgaļu dzīres».

Visas 11.augusta dienas garumā estrādē muzicēs kolektīvi no Kalētu pagasta, Dižstendes, Bikstiem un Dobeles. Ar deju koncertu uzstāsies «Dzīpars» un «Drīziņš».

No sešiem vakarā «Rucavas kapella» un «Hāgenskalna muzikanti» aicinās apmeklētājus dancot, savukārt pusastoņos vakarā tiks noskaidrots naskākais vīru stūmējs kalnā.

Visu sestdienu Pilskalna pakājē viesi varēs iejusties 10. - 13.gadsimtā - seno laiku apmetnē būs sastopami gan to laiku amatnieki, kuru meistardarbus varēs iegādāties tirdziņā, gan karavīri. Tostarp notiks šaušanas sacensības ar arbaletu, spēles un dažādas atrakcijas.

12. augustā ar savām precēm andelēties turpinās amatnieki, bet organizatori aicinās uz spēlēm un atrakcijām. Vēlāk risināsies improvizēta Zemgaļu un Livonijas ordeņa kājnieku kauja, bet septiņos vakarā dzīres noslēgsies.