ZZ.lv ARHĪVS

Draudzību ar Magadanu turpinās bērni

Gaitis Grūtups

2007. gada 25. jūlijs 07:39

1409
Draudzību ar Magadanu turpinās bērni

«Magadanas apgabals ir perspektīvs Krievijas zelta, volframa, alvas, dzīvsudraba ieguves rajons, taču tiek izstrādātas arī naftas atradnes,» tiekoties ar žurnālistiem, Domē teica Jelgavas draudzības pilsētas Magadanas Domes priekšsēdētājs Andrejs Popovs.

Kā atzīmēja A.Popovs, Magadanas apgabala attīstības vēsturē īpaša loma ir diviem mūsu tautiešiem - Eduardam Bērziņam un Kārlim Luksam, kuri tur darbojušies trīsdesmitajos gados. Savu ieguldījumu apgabala attīstībā devuši arī politiski represētie latvieši.

Pateicoties biedrības «Kolima - Baltija» priekšsēdētāja Andreja Ozola un turienes latviešu darbīgumam, Jelgavas un Magadanas pašvaldības pērn augustā noslēdza draudzības līgumu.

Kā preses konferencē izteicās abu pilsētu pārstāvji, pirmie tālākās sadarbības turpinātāji varētu būt bērni. Skaidrs, ka sevišķi jau mūsu draudzīgās pilsētas mazākajiem iedzīvotājiem pietrūkst saules un siltuma.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma apgabala iedzīvotāju skaits no pusmiljona samazinājās līdz 171 tūkstotim, bet Magadanā - apmēram par trešdaļu. Taču pēdējā laikā, kā uzsvēra viesi, depresija ir pārvarēta un attīstību jūt. Arī Krievijas Tālajos Austrumos ļoti manāmā ķīniešu iespiešanās Magadanas apgabalā neesot manāma, jo tur var nokļūt tikai ar kuģi vai lidmašīnu, turklāt iedzīvotāju migrācija tiek kontrolēta.

Savukārt delegācijas dāmas - Domes priekšsēdētāja padomniece Nadežda Komarova un Finansu pārvaldes vadītāja Tamāra Atanova stāstīja, ka viņām Jelgavā patikusi sakoptība un ziedi.