ZZ.lv ARHĪVS

Jāsāk gatavoties piena paku regatei

Linda Lindenbauma

2007. gada 25. jūlijs 14:38

693
Jāsāk gatavoties piena paku regatei

Jau piekto gadu risināsies piena paku laivu regate, ko organizē Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra «Kultūra». Sacensību starts no airēšanas bāzes - 25.augustā pulksten 15.

Komandas piedalīsies «Parādes braucienā» un sacentīsies par balvām piecās kategorijās - «ātrākā laiva», «oriģinālākā laiva», «publikas simpātija», «visatraktīvākā komanda» un «labākā laivas tēma saistībā ar pienu».

Piedalīties vienīgajā piena paku laivu regatē Latvijā un izgatavot «peldrīkus» aicināts ikviens interesents - gan privātpersonas, gan uzņēmumi un organizācijas. Lai piedalītos sacīkstēs, komandām līdz 20.augustam jāaizpilda reģistrācijas anketa. Laivas darbināt atļauts tikai ar cilvēka spēka palīdzību - ar airiem, pleznām, irkļiem, plaukstām un pedāļiem. Sacensību dalībniekiem, veidojot plostu, der zināt, ka viena stingri aizlīmēta 1 litra piena paka notur apmērām 800 - 900 gramus. Tas jāņem vērā aprēķinot nepieciešamo paku skaitu.

Regates pirmsākumi meklējami 2003.gada Piena, Maizes un Medus svētkos, kad pirmo reizi Latvijā uz Lielupes notika piena iepakojumu plostu parāde. Pasākumā piedalījās desmit krāšņi un neparasti plosti, kurus uz ūdens turēja tukšas piena pakas. Šim nolūkam tika izmantots ap 15 000 paku. Šogad laivu būvniecībai plānots izmantot 30 000 ar gaisu pildītu piena paku.

Pērn regatē piedalījās 15 laivas, kas bija būvētas no 26 000 tukšu piena paku. Krastā komandas braši atbalstīja līdzjutēji, savukārt vairāki tūkstoši atnākušo skatītāju ar ovācijām atbalstīja regates dalībniekus un noteica skatītāju simpātijas balvas ieguvēju.

Interesenti aicināti pasākumam pieteikties laicīgi, jo katrai komandai būs nodrošināta daļa no plostam nepieciešamo piena paku daudzuma, bet paku skaits ir ierobežots. Par laivu būvniecību un citiem organizatoriskiem jautājumiem interesēties aģentūra «Kultūra».