ZZ.lv ARHĪVS

Patērētāju aizstāvji aicina augstos rēķinus pagaidām nemaksāt

Edgars Kupčs

2007. gada 26. jūlijs 21:22

1141
Patērētāju aizstāvji aicina augstos rēķinus pagaidām nemaksāt

Gan «Ziņu» redakcija, gan Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija turpina saņemt jelgavnieku sūdzības par rēķiniem, kurus izsūtījusi SIA «Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde» (NĪP). Pirms skaidrojuma saņemšanas no NĪP juristiem un Jelgavas Domes patērētāju aizstāvji aicina iedzīvotājus nemaksāt lielos rēķinus, kā arī neparakstīt līgumus, kuros apņemas norēķināties ilgākā laika posmā.

«Tā kā sūdzību ir daudz, parādniekos nonākusi vai puse jelgavnieku. Lai izvērtētu situāciju, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija vēlas saņemt skaidrojumu no NĪP un Jelgavas Domes kā šīs firmas kapitāla daļu turētājas,» saka Tekla Žabova, Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas Padomes priekšsēdētāja.

«Kad saņemsim atbildes un tās izanalizēsim, organizēsim izbraukuma sesiju, kurā aicināsim piedalīties juristus un ieinteresētās puses. Tikšanās notiks augusta beigās vai septembra sākumā,» saka T.Žabova.

Viņa uzsver, ka līdz tam jelgavnieki var augstās summas nemaksāt, jo, iespējams, rēķini ir nepamatoti. To varēs noskaidrot tiesā.

Kārtības nav, par ko jāmaksā?

Solvita Prule no Dārza ielas 7. nama «Ziņām» raksta, ka viņas mājā bojātas visas kanalizācijas caurules, ūdens paliekot turpat pagalmā, veidojot milzīgu peļķi. Tā dēļ pārplūst arī sausās tualetes bedre, kas savienojas ar pagalma lāmām. «Tur ir neciešama kanalizācijas smaka, antisanitāri apstākļi. Mājā dzīvo astoņi bērni, kas pat nevar savā sētā spēlēties, jo tur pludo,» vēsta Solvita, vaicājot, par ko jāmaksā 100 un 200 latu. Viņa vēlas ar «Ziņu» starpniecību saņemt paskaidrojumu no NĪP valdes locekļa Jura Vidža, kurš līdz šim neko sīkāk mājas iedzīvotājiem nav paskaidrojis.

Nav redzējuši sētnieku

Kā ziņo Višņevskas kundze no Lietuvas šosejas 42/44, viņa jau aprīļa sākumā no NĪP saņēmusi brīdinājumu, ka no 1. maija apsaimniekošanas maksa palielināsies līdz 0,4029 latiem par kvadrātmetru. Taču jau rēķinā par aprīli maksa bija 1,1359 lati, kopā par viņas 52 kvadrātmetru dzīvokli pieprasīti 59,52 lati. Sieviete stāsta, ka par jūniju uzrādīti ieguldītie apsaimniekošanas izdevumi 574,29 lati. Gan viņa, gan kaimiņš savus mitekļus privatizējuši, blakus dzīvoklī rēķins bijis 302 lati.

Kundze NĪP noskaidrojusi, ka no milzīgās summas 350 latu ir nauda, kas bija plānota sētnieka algai, bet kuras nepietika nama kopējā budžetā. Jelgavniece ir izbrīnīta, kādēļ 2006. gadā sētniekam no viņu mājas samaksāti 611 lati, ja viņu redzēt izdevies divas reizes. Sētu iedzīvotāji uzkopj paši, arī sniegu ziemā notīra saviem spēkiem.

«Pērn par savu naudu ielikām kanalizācijas caurules un salabojām skursteni,» viņa uzsver, ka NĪP ieguldījumi mājas uzturēšanā bijuši niecīgi, tādēļ arī Lietuvas šosejas 42/44 iedzīvotāji vēlas saņemt paskaidrojumu no uzņēmuma vadības.

Jāpiebilst, ka NĪP Juridiskās daļas vadītāja Antra Vintere, tiekoties ar Latvijas Televīzijas ziņu raidījuma «Panorāma» žurnālisti, varēja uzrādīt tāmes par jumta labošanas darbiem Lietuvas šosejas 6.mājā. Taču nebija darbu pieņemšanas un nodošanas akta, un dokumentus nebija parakstījis neviens mājas pārstāvis.