ZZ.lv ARHĪVS

Vircavas upē slāpst zivis

Edgars Kupčs

2007. gada 27. jūlijs 12:03

738
Vircavas upē slāpst zivis

«Pēc lielajām lietavām trešdien gribējās redzēt, cik iespaidīgi Vircavas upītē pacēlies ūdens līmenis pretēji ierasti redzētajam seklumam, taču mana prieka sajūsma pārvērtās šausmās - dubļaini netīrajā ūdenī citu pēc citas straume nesa nekustīgi gulošas raudiņas. Minūtes laikā spēju saskaitīt vismaz desmit,» tā «Ziņu» portāla blogā raksta un redakcijai satraukta vēsta kāda lasītāja.

Kā ziņo notikušā vērotāja Lienīte Vītiņa, tiklīdz pirmais nepatīkamais pārsteigums bijis pievarēts, zivis, kas vēl jaudājušas peldēt ierastajā pozā (vēderu uz leju), krasta ūdenszālēs bija izbāzušas galvas un mokoši elpoja.

«Savā upē līdakas nebiju redzējusi jau gadus trīs, bet nu metru attālumā cita no citas zālēs gulēja trīs 20 centimetrus garas līdaciņas un blakus tām asari, raudas, pat vēzis. Visi kopā tvēra gaisu,» vēsta L.Vītiņa. Ceturtdienas vakarā spuraines jau beigtas gulēja Vircavas gultnē un krasta zālēs aptuveni trīs kilometru attālumā uz leju no Vircavas vidusskolas.

Viņa domā, ka ūdensdzīvnieku nāvē vainojama kāda ķīmija, ar ko tiek smidzināti upes tuvumā esošie lauki. Pēc lielajām lietavām pesticīdi varētu iekļūt upē un bendēt zivis.

Lasītājas aizdomas par lauksaimnieciskās darbības kaitīgo ietekmi uz vidi Vircavas upē noliedz Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Kontroles daļas Jelgavas iekšējo ūdeņu kontroles sektora vadītājs Jurijs Skribāns. Pēc viņa sacītā, tur tuvumā tādu lauku neesot.

J. Skribāns teic, ka pirms trim gadiem vasaras plūdu laikā novērots - ūdens līmeņa paaugstināšanās dēļ puvusi tuvējo pļavu zāle, tādēļ ļoti īsā laikā absorbēts skābeklis. Tas savukārt bijis iemesls ūdensdzīvnieku slāpšanai. Šajā gadījumā tā nevarētu būt, jo plūdi nebija tik izteikti.

Arī Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Biruta Puķīte par Vircavā bojāgājušajām zivīm dzirdēja pirmoreiz. Vides speciālisti sola jau tuvākajā laikā turp sūtīt inspektorus, kas sākotnēji situāciju pārbaudīs vizuāli, bet nepieciešamības gadījumā ņems arī paraugus ūdens analīžu veikšanai.