ZZ.lv ARHĪVS

Vai slimība skārusi arī Raiņa parka vilkābeles?

Edgars Kupčs

2007. gada 27. jūlijs 14:06

1138
Vai slimība skārusi arī Raiņa parka vilkābeles?

Kā šonedēļ novēroja «Ziņas», Raiņa parkā Jelgavā vilkābeļu alejā vairākiem kokiem nokaltuši veseli zari - lapas nobrūnējušas, augļi sakaltuši. Pazīmes ir līdzīgas kā bīstamajām bakteriālajām iedegām, kas atklātas Staļģenē un Tērvetē, tomēr vizuāli nokalšanas patieso iemeslu noteikt nevar.

 

Gandrīz mēnesi pēc tam, kad «Ziņas» atjaunotās Rīgas ielas malā pamanīja vairākas rindas kalstošu kļavu, pilsētas apstādījumu apsaimniekotāja aģentūra «Pilsētsaimniecība» ir gatava rīkoties - nākamnedēļ plānots nosūtīt lapu paraugus analīžu veikšanai uz Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD).

Patlaban vairākiem kokiem abās Rīgas ielas pusēs vainagi kļuvuši pavisam caurspīdīgi, lapas turpina brūnēt un birt zemē.

Pašvaldības aģentūras «Pilsētsaimniecība» direktora vietnieks projektu realizācijas jautājumos Jānis Lange «Ziņām» apgalvo, ka aģentūras speciālisti konsultējušies ar VAAD Augu karantīnas departamenta Nacionālās fitosanitārās laboratorijas vadītāju Irēnu Lielmani. Viņa gan vairāk sliecoties domāt, ka kļavu nīkuļošanas iemesls ir apkārtējās vides ietekme.

Pēc J.Langes teiktā, nākamnedēļ no atvaļinājuma atgriežas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras Jelgavas filiāles darbinieki, tādēļ tikai tad turp varēs nogādāt augsnes paraugus.

Lai rūpīgi izvērtētu kļavu nokalšanas iemeslus, «Pilsētsaimniecība» piesaistījusi Valsts Meža dienesta ekspertus fitopatologu (slimību pētnieku) un dendrologu.

J.Lange skaidro, ja būšot nepieciešams, uz laboratoriju Rīgā sūtīšot arī vilkābeļu lapu paraugus. Nacionālās fitosanitārās laboratorijas vadītāja I. Lielmane teic, ka pārbaudes pirmos (vizuāli noteiktos) secinājumus var ziņot uzreiz, bet analīžu rezultāti gaidāmi divu trīs nedēļu laikā.

Jāuzsver, ka ar karantīnas slimību bakteriālajām iedegām slimo tikai rožu dzimtas augi - ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, korintes un citi. Pretēji dažos plašsaziņas līdzekļos vēstītajam, šī kaite neapdraud tādus rožu dzimtas augus, kā plūmes un ķirši, uzsver augu aizsardzības eksperti.