ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas robežsargi - līderi viltotu dokumentu atklāšanā

Inga Karlinska

2007. gada 31. jūlijs 14:22

1713
Jelgavas robežsargi - līderi viltotu dokumentu atklāšanā

Salīdzinot ar pārējām robežsardzes pārvaldēm, jelgavnieki uzrādījuši teicamus darba rezultātus, it sevišķi viltotu dokumentu atklāšanā. Ja neņem vērā Rīgas pārvaldi, kurā tiek pārbaudīti gan ielidojušie, gan ar kuģi iebraukušie, šāda pārkāpuma atklāšanā mūsējie atrodas vadībā.

Darbinieku trūkuma dēļ Valsts Robežsardzes Jelgavas pārvaldes darbinieki šogad pirmo sešu mēnešu laikā veikuši mazāk apgaitas uz tā dēvētās zaļās robežas, tādēļ sarucis tur pārbaudīto personu un transporta līdzekļu skaits.

Kā informē Jelgavas pārvaldes Robežapsardzības dienesta priekšnieka pienākumu izpildītājs Andris Bandenieks, pirmajā pusgadā pārbaudīts gandrīz 1,3 miljoni personu un vairāk nekā 557 tūkstoši transporta vienību, kas ir krietni vairāk nekā tādā pat laika periodā pērn.

«No 422 reģistrētajiem pārkāpumiem 16 saistīti ar viltotu dokumentu atklāšanu. Ja neskaitām Rīgas pārvaldi, šajā jomā esam līderi,» uzsver amatpersona.

Pusgada laikā atklāti arī vairāki mēģinājumi pār robežu transportēt narkotikas, bet vienreiz mēģināts ievest izjauktu kaujas šaujamieroci.

Tā kā Jelgavas pārvaldē štati nokomplektēti tikai par 93 procentiem, šogad nācies samazināt patruļu ilgumu un skaitu uz zaļās robežas (robežas starp robežkontroles punktiem), tomēr speciālisti neuzskata, ka tādējādi valstij nodarīts kāds kaitējums. «Riska analīze liecina, ka uz zaļās robežas vairs nenotiek tādi pārkāpumi kā agrāk. Turklāt par svešiniekiem un nepazīstamām automašīnām mums ziņo gan vietējā policija, gan iedzīvotāji,» min Elejas Robežapsardzības nodaļas priekšnieka vietnieks Aigars Otikovs.

Pārvaldes priekšnieks vietas izpildītājs Vidmants Rinkuns neslēpj, ka pusgadā darbu robežsardzē atstājuši vairāki darbinieki, pārejot uz citiem iekšlietu sistēmas dienestiem. Tas tādēļ, ka robežapsardzībā darbs ir saspringts, bet atalgojuma ziņā nav atšķirības, vai inspektors strādā mierīgā robežšķērsošanas punktā, vai, piemēram, Grenctālē ar intensīvu personu un automašīnu plūsmu.

Nākamgad plānots pievienoties Šengenas līgumam, līdz ar to Jelgavas pārvaldes uzraudzībā esošā teritorija kļūs par Eiropas Savienības iekšējo robežu, un darbinieki tiks pārkvalificēti darbam ar imigrantiem vai arī nosūtīti darbā uz citām pārvaldēm. V.Rinkuns gan apliecina, ka tas nemazina darbinieku vēlmi uzcītīgi pildīt savus pienākumus, par ko liecina arī fakts, ka pārskata sapulcē Valsts robežsardzes Pateicības saņēma desmit pārvaldes darbinieki.