ZZ.lv ARHĪVS

Diennakts pielijušā mežā

Maija Laizāne

2007. gada 2. augusts 08:35

668
Diennakts pielijušā mežā

Kad 28.jūlija pusdienlaikā Smiltenes apkārtnē tika dots starts ceturtajam Eiropas rogaininga čempionātam, atvērās debesu slūžas, pamatīgi nomazgājot ap pustūkstoti tā dalībnieku. Dušu, protams, dabūja arī 18 jelgavnieki, kas pārstāvēja orientēšanās sporta klubu «Alnis».

«Solārijs un duša, solārijs un duša - tā jau arī turpinājās gandrīz visu 24 stundu garumā, bet naktī kādas četras stundas lija bez apstājas, ka plīkšķēja vien,» stāsta viena no dalībniecēm, Jelgavas rajona Sporta centra direktora vietniece un orientēšanās sporta trenere Ingūna Čākure.

Viņa šoreiz startējusi komandā kopā ar diviem kuldīdzniekiem - Pēteri Īvānu un Raineru Meieru.«Daudzmaz vienādi spēki, saderīgi vai vismaz pazīstami un pieciešami raksturi,» Ingūna skaidro komandas veidošanas principus šādās izdzīvošanas sacensībās, kur nolikums ļauj startēt kopā no diviem līdz pieciem dalībniekiem.

Divi līdz trīs esot optimālais variants, un Ingūnas «kompānija» to šoreiz apliecināja, izcīnot jaukto komandu grupā veterāniem trešo vietu Eiropā un pirmo Latvijas čempionātā.

Iepriekšējā gada pasaules rogaininga čempionu Guntara Mankusa un Raimonda Lapiņa gatavotajā kartē dalībniekiem 24 stundu laikā bija jāatrod 72 kontrolpunkti.

«Apvidus bija sarežģīts, attālumi ne mazie, apstākļi tādi, kādos bieži vien pat uzvarētāji «nepaņem» visus kontrolpunktus, taču rīkotājiem par izbrīnu divas vīru komandas - krievu un čehu - to izdarīja,» atklāj Ingūna.

Viņas komandai, diennaktī pieveicot ap 100 kilometru attālumu, izdevies piereģistrēties 45 kontrolpunktos un nopelnīt 343 punktus.

«Tāds spēks ir vienkārši neaptverams!» par jau minētajiem vīriem, kas spējuši «ierakstīties» visos kontrolpunktos, saka divas jelgavnieces, superveterānu grupas dāmas Velta Zjatkova un Māra Bolšteina. Viņas atzīst, ka naktī pāris stundu atļāvušās slapjajā mežā zem egles nosnausties, taču pārējā laikā skriešus un iešus «salasīti» 29 kontrolpunkti, kas nudien bijuši salikti visai āķīgi.

«Piemēram, vienu, uz bebru dambja esošo, meklējām labu laiciņu. Dzirdam - ūdens šalc, jā, dambis arī ir, taču kontrolpunkta nav. Pēc laiciņa ieklausāmies - atkal šalc. Dambis ir, taču atkal ne īstais.

Trāpījām tikai uz ceturto reizi. Kāds cits kontrolpunkts vīdēja purviņā. Dzērvenes visapkārt, bet pamats zem kājām līgojas, pārvietošanās kā pa batutu. Ogas lasīt gan tādā vietā neietu,» spriež Māra un Velta. Kopējais punktu guvums - 168, līdz ar to abām izturīgajām jelgavniecēm Eiropas superveterānu čempiona gods.

Eiropas un Latvijas čempionāta bronzas medaļas vīru veterānu konkurencē izcīnīja jelgavnieks Edgars Ruža pārī ar rīdzinieku Jāni Virbuli. Trešais labākais rezultāts starp Latvijas jauktajām veterānu komandām un piektā vieta Eiropas čempionātā - Ilonai Surudai un Arnem Lūsim.

Trīs mazāk pieredzējušu «alņu» komandas, tostarp I.Čākures audzēkņi Laine Kļaviņa (4. vidusskola), Ēriks Brīvmanis un Lauma Leja (Valsts ģimnāzija), izmēģināja spēkus iesācējiem piedāvātajā sešu stundu distancē.

«Mazliet viņiem nepaveicās, laiku jaunieši pārtērēja, taču pieredze lieliska,» trenere savu audzēkņu uzdrīkstēšanos vērtē atzinīgi.