ZZ.lv ARHĪVS

Reportāža: No policistu skatupunkta

2007. gada 2. augusts 04:21

1269
Reportāža: No policistu skatupunkta

Ļoti mierīga diena un tikpat mierīga nakts - tā varētu raksturot trešdienu un nakti uz ceturtdienu, kad «Ziņas» vairākas stundas pavadīja kopā ar Jelgavas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes Kārtības policijas biroja 3.nodaļas (ceļu policija) ekipāžu, kas patrulēja Jelgavā un rajonā. Šķiet, nedēļas vidum raksturīgi, ka nav aktivizējušies dzērājšoferi, bet lielākoties tiek konstatēti samērā sīki pārkāpumi.

Bez apskates un bez tiesībāmCeļu policijas jaunākais inspektors kaprālis Rihards Škutāns atzīst, ka rajonā bieži sastopams pārkāpums ir braukšana ar transporta līdzekļiem, īpaši motocikliem, bez tehniskās apskates un bez vadītāja apliecības. Savukārt reibumā pieķertie autovadītāji nereti cenšas savu nodarījumu apstrīdēt tiesas ceļā, izdomājot visdažādākos attaisnojumus, aizrunājoties līdz pat spriedelējumiem par attiecīgā policijas darbinieka psihiskās veselības stāvokli.

«Ziņu» pievienošanās ekipāžai trešdienas vakarā ap pulksten 18.30 notika Jelgavas rajona Līvbērzes pagastā, autoceļa P98 Jelgava - Tukums 12.kilometrā.

Īsi pirms pulksten 19 pirmais ar pārkāpumu izcēlās policijas darbinieku apturēts traktors ar piekabi. Izrādās, minētajam transporta līdzeklim beidzies obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas termiņš, un arī traktorista vadītāja apliecībai uzlikts liegums, jo gada laikā nav nomaksāts iepriekš uzliktais naudassods. Tā kā tagad paredzamā soda naudas summa (par OCTA neesamību) varētu sasniegt pat 50 latus, notikuma vietā tiek sastādīts protokols, bet galīgais lēmums par soda apmēru būs jāpieņem ceļu policistu priekšniekam.

Aptuveni desmit minūtes vēlāk radars fiksē kādu naski braucošu mikroautobusa «Mercedes Sprinter» vadītāju, kurš steidzas mājup ar ātrumu 118 kilometri stundā. Tiek noskaidrots, ka pēdējā gada laikā vadītājam bijuši jau divi līdzīgi pārkāpumi, un arī šoreiz secen neiet administratīvā pārkāpuma protokols un 20 latu naudassods.

Pulksten 18.50 saņemts izsaukums uz tā saukto «mazo avāriju» Jelgavā, Lielajā ielā, kur vieglus skrāpējumus guvušas divas BMW markas automašīnas. Viena no negadījumā iesaistītajām pusēm, kāda solīdi ģērbusies dāma, apgalvo, ka blakus joslā braucošā automašīna apskādējusi viņas spēkratu un atgriezusies savā joslā. Savukārt otra BMW vadītājs, bravūrīgas uzvedības jaunietis, kurš, pēc drošas informācijas, līdzīgā negadījumā bijis iesaistīts arī iepriekšējā dienā, izteicās, ka viņam «viss vienalga, jo zaudējumus kompensēs apdrošināšana».

Pēc šī gadījuma «Ziņas» nepilnas divas stundas uzkavējās pilsētā patruļdienesta tuvumā. Kā vienīgais šajā laikā ievērojamais starpgadījums minama kāda vīrieša aizturēšana skvērā pie autoostas alkohola reibumā ar «krutkas» pudeli rokās un viņa nogādāšana atskurbtuvē.

Savukārt Ceļu policija šajā laikā Jelgavas rajona Glūdas pagasta Nākotnē fiksē «gadsimta pārkāpumu» - 1983.gadā dzimis autosacīkšu organizators, vadot automašīnu «Audi A6», demonstrē rallija lielmeistara ambīcijas un uzstāda savdabīgu rekordu - radars fiksē 188 kilometru stundā lielu braukšanas ātrumu. Pārgalvīgais braucējs jau četras reizes «nedarbos» pieķerts jau agrāk, un tagad viņam draud gan naudassods vairāku simtu latu apmērā, gan «palikšana kājniekos».

Vēlāk, ap pulksten 23 Jelgavā, 1.līnijā tiek apturēts 1982.gadā dzimis velosipēdists, kurš vada savu transporta līdzekli bez apgaismojuma. Lai arī jaunietis uzstāj - vadītāja apliecība viņam esot, ātri vien noskaidrojas, ka iepriekš izdotās tiesības nav derīgas, līdz ar to tiek piemērots naudassods piecu latu apmērā.

Līdzīga aina atklājas saistībā ar dažas minūtes vēlāk tajā pašā ielā apturētu mikroautobusa «Volkswagen Transporter» vadītāju - arī viņa vadītāja apliecībai ir beidzies termiņš, un tas šajā gadījumā nozīmē 30 latu sodu.

Nekas tā nepaaugstina autovadītāja kvalifikāciju, kā tuvumā esoša ceļu policijas automašīna - šo ironisko gudrību apliecināja arī trešdienas vakarā pieredzētais, kad policijas automašīnas bākugunis atkal ne reizi vien kļuva par autovadītājus disciplinējošu faktoru.

Tehnoloģijas un limitiLikumpārkāpēju tehniskās iespējas seko līdzi jaunākajām tehnoloģijām, bet policijas darbinieku ekipējums bieži vien no tā atpaliek par vairākiem gadiem. Lai gan pēdējā gada laikā jelgavnieki saņēmuši vairākas jaunas un ar modernām iekārtām aprīkotas automašīnas, joprojām pārkāpējiem pa pēdām dodas arī savu laiku nokalpojuši spēkrati, piemēram, «Rover 216».

Tā vadītājs R.Škutāns spriež, ka, no vienas puses - nav žēl šo auto dzīt pa bēdīgajiem ceļiem, taču darba apstākļi tajā ir gana kritiski. Tikpat nokalpojusi ir arī automašīnā esošā rācija - policistiem pašiem nākas to remontēt, lai vajadzīgākajā brīdī nepaliktu bez sakariem. Vairākiem Kārtības policijas biroja 3.nodaļas darbiniekiem paveicies - viņiem piešķirti jauni dienesta auto. Tiesa, tādu godu izpelnījušies pieredzējušākie un labākie, bet pārējie vismaz priecājas, ka beidzot norakstīti divi žiguļi, kas burtiski juka ārā pa detaļām.

Atminēties laikus par dažādu preču limitiem vai saņemšanu uz taloniem liek policijā valdošās degvielas normas. Piemēram, jau pieminētajam «Rover» mēnesī paredzēti 230 litri degvielas, bet transporta līdzekļa patēriņš ir desmit litri uz simts kilometriem. Likumsargiem jāseko, lai limits netiktu pārtērēts, un nekad nevar izslēgt iespēju, ka kādā brīdī auto būs «jāliek pie sētas», jo norma izrādīsies jau nobraukta.

Dežūras laikā tiek gan sekots, lai ierindas pilsoņi ievērotu likumu, gan arī noformēti dokumenti saistībā ar ceļu satiksmes negadījumiem, kas reizēm prasa pat vairākas stundas laika. Taču 3.nodaļas darbinieki par darbu nesūdzas - pēc divām nostrādātām dienām (katrā no tām dežūrā tiek pavadītas 12 stundas), divas pienākas brīvas.