ZZ.lv ARHĪVS

Emburgas pastnieces pagaidām bez «motoriem»

Uldis Veilands

2007. gada 2. augusts 14:43

590
Emburgas pastnieces pagaidām bez «motoriem»

Virmojot kaislībām par Latvijas Pasta problēmām un to risinājumiem visaugstākajā līmenī, Jelgavas rajona lauku pastnieki turpina savu ierasto ikdienas darbu.

Sekojot līdzi Latvijas Pastā notiekošajam, kas nu jau vairākas nedēļas, pateicoties pastnieku arodbiedrības izteiktajiem streika draudiem, satrauc sabiedrību, «Ziņas» devās lūkot lauku pastnieku darba ikdienu.

Lai gan Sidrabenes pagasts iedzīvotāju skaita ziņā nav no lielākajiem rajonā, pēc platības tā teritorija ir otra lielākā aiz Valgundes novada. Kopš Garozas pasta nodaļas likvidēšanas 15 688 hektārus lielā pagasta 1822 iedzīvotājus apkalpo Emburgas pasta nodaļa. Kā informēja nodaļas priekšniece Inta Strapcāne, Emburgā ir trīs pastnieki, viens no tiem veic motorizētās piegādes kādreizējās Garozas pasta nodaļas apkalpes zonā, bet divas pastnieces vēl joprojām izvadā pastu ar velosipēdiem savā gadiem ierastajā teritorijā. Šo iecirkņu motorizāciju Latvijas Pasta vadība solot uz rudens pusi.

I. Strapcāne un viņas kolēģes, protams, ir informētas par «augšā» notiekošajām kaislībām, tomēr godprātīgi turpina pildīt savu cilvēkiem tik vajadzīgo darbu.

Abas pieredzējušās pastnieces - Nadeždu Vācieti un Ināru Brīdāgu - «Ziņas» sastapa īsi pirms ikdienas maršruta uzsākšanas. Kundzes pastāstīja, ka darbs ir ierasts, lai arī tas nav no vieglajiem - katru dienu ar divriteni jāmēro aptuveni 35 kilometri jebkuros laika apstākļos. Uz jautājumu par darba samaksu N.Vāciete atbildēja, ka «katrs jau protams, vēlas vairāk, jo ar minimālo algu, kādu saņemu pašlaik, viens cilvēks vēl var izdzīvot, bet ja jāuztur ģimene, tad nu tā būtu, kā būtu».

Arī divriteņi abām pastniecēm ir personīgie, jo Latvijas Pasta piedāvātie esot bijuši pārāk smagi un neērti. Tomēr nākotnē pastnieces raugās optimistiski un nedomā savu darbu pamest, lai gan piezīme «kur gan citu darbu tādā vecumā lai atrod» liek padomāt par Latvijas Pasta kadru politikas perspektīvām. Neraugoties uz pieklusēto intonāciju, pēc sarunas «Ziņas» saprata, ka cerības uz algu paaugstinājumu arī lauku pastnieku vidū ir diezgan lielas.