ZZ.lv ARHĪVS

«Biju gatavojies uz pirmo vietu...»

Maija Laizāne

2007. gada 2. augusts 16:13

1361
«Biju gatavojies uz pirmo vietu...»

Karatē kluba «Milons» trenera Andra Vasiļjeva audzēknis Kalvis Kalniņš izcīnījis pirmo vietu 16.pasaules kausa izcīņas sacensībās WKF versijā. Šāds panākums gūts jau ceturto reizi pēc kārtas, bet šogad pirmoreiz - kadetu konkurencē.

Pasaules karatē federācijas (WKF) kausa izcīņas sacensības reizi gadā pulcē labākos šā sporta pārstāvjus no visiem kontinentiem. Šogad vairāk nekā 30 valstu sportisti mērojās spēkiem Bulgārijas kūrortpilsētā Varnā. Kalvis, kurš prestižajā turnīrā piedalās jau sesto gadu, pārliecinoši apliecināja savas stabilās pozīcijas starp labākajiem jaunajiem karatistiem pasaulē.

«Pirmajā kārtā ar 4:0 tika pieveikts sportists no Uzbekijas, otrajā ar 7:0 - Bulgārijas pirmais numurs 70 kilogramu svarā, trešajā ar 2:1 - vēl viens mājinieks, ceturtajā ar 2:0 - gan augumā, gan svarā krietni pārākais sportists no Krievijas,» ceļu līdz pusfinālam raksturo treneris, piebilstot, ka šis turnīrs norisinās pēc «open» principa - vienā vecuma grupā cīnās dažāda svara sportisti.

Kalvim, kura svars nepārsniedz 55 kilogramus, duelis pret svarā par pārdesmit kilogramiem smagāku pretinieku neapšaubāmi prasīja ne tikai vairāk meistarības, bet arī fizisku spēku, kuru sakopošanai cīņu starplaikā dažbrīd tika dotas vien pāris minūtes.

«Visgrūtāk bija pusfinālā pret ēģiptieti. Likās, ka pēc iepriekšējās cīņas visi spēki beigušies,» atceras Kalvis. Pirmais pie punkta tika pretinieks, un tikai izskaņā viņam izdevies atgūt rezultāta līdzsvaru. 1:1 - tā beidzās gan pamata, gan papildlaiks, tomēr jelgavnieks visā cīņas gaitā bija aktīvāks un noteica tās raksturu, tādēļ arī, pēc tiesnešu vērtējuma, uzvara tika piešķirta viņam.

Finālcīņā atkal, līdzīgi kā pusfinālā, pirmais pie punkta tika pretinieks no spēcīgās Kuveitas izlases, tad sekoja izlīdzinājums, bet izskaņā - punkts un līdz ar to arī galvenā balva Kalvim.

«Biju gatavojies uz pirmo vietu,» pēc atgriešanās Jelgavā saka sportists. Treniņi bijuši vairākas reizes dienā sešas reizes nedēļā. Jūlijā «Milona» sportistiem rīkota gadskārtējā treniņnometne Jūrkalnē.

Tagad treneris esot atvēlējis nedēļu garas brīvdienas, bet tad jāsāk gatavoties pasaules čempionātam. Tas risināsies oktobrī Stambulā, bet jau septembrī šajā Turcijas pilsētā un pēc tam arī Berlīnē plānots piedalīties pārbaudes turnīros.

Treniņi un treniņi, pat visu vasaru - vai tas dažbrīd nelielas par traku?«Normāli,» jauniešu leksikā attrauc četrkārtējais pasaules kausa ieguvējs.«Trīs treniņu reizes dienā - tas nenozīmē, ka sportists tiek vienkārši «izdzīts». Rīta rosme ar dažādiem vingrojumiem, fiziskais treniņš, vakarā dažādu cīņas elementu slīpēšana - karatē ir ļoti lielas iespējas dažādot nodarbības un slodzi,» uzsver treneris. Neapšaubāmi, gandarīts par sava audzēkņa panākumiem, viņš novērtē arī vairāku pozitīvu apstākļu - talanta, gribasspēka un vecāku atbalsta - sakritību.

«Protams, šāds sasniegums kalpo kā piemērs pārējiem kluba sportistiem, bet iespēja sekot, kā attīstās karatē skola citur pasaulē, dod jaunu motivāciju arī manā trenera darbā,» atzīst A.Vasiļjevs.Klubu «Milons» pasaules kausa izcīņā šogad pārstāvēja četri sportisti - divi rīdzinieki un Kalvja jaunākais brālis Orests, kas 10 - 11 gadu grupā katā ieņēma septīto vietu.