ZZ.lv ARHĪVS

Gardeni nosargāt neizdevās

Lauris Daukšte

2007. gada 6. augusts 15:32

447
Gardeni nosargāt neizdevās

Pēc vairāk nekā diennakti ilgas izlūkošanas operācijas bruņoti grupējumi svētdienas pēcpusdienā deva pēkšņu un masīvu triecienu Gardenes bāzei. Neskatoties uz sīvu pretošanos, objekts tika ieņemts.

Gardenes objekta apsardzē piesaistītā militārā personāla mierīgo ikdienas rutīnu pārtrauca informācija par bruņotu grupējumu sirojumiem. Par to gan tiešu pierādījumu nebija, tomēr objektā tika izsludināts kaujas stāvoklis. Arī rūpīga bāzes apkārtnes novērošana neko aizdomīgu neatklāja.

Saulainā diena būtu aizritējusi bez starpgadījumiem, ja vien vietējie iedzīvotāji nenolemtu rīkot piketu, kura laikā ar plakātiem un saukļiem protestēja pret militāristu klātbūtni viņu pagastā. Demonstrācija aizritēja bez nopietniem incidentiem, neviens arī netika aizturēts dēļ nesankcionēta mēģinājuma iekļūt apsargājamā objektā. Tiesa, viens karstgalvis nomierinājās tikai pēc brīdinājuma šāviena gaisā.

Svētdienas pēcpusdienā mieru pārtrauca neliela karavīru grupiņa, kas paceltām rokām tuvojās bāzes kontrolpostenim. Negaidītie viesi apgalvoja, ka atdalījušies no kāda grupējuma un vēlas pievienoties Gardenē izmitinātajiem militāristiem. Turklāt viens no viņu biedriem esot ievainots. Ievērojot visus piesardzības mērus, aizdomīgie viesi tika ielaisti bāzē un pārmeklēti, bet cietušajam sniedza medicīnisko palīdzību.

Pēkšņi bāzes perimetra ziemeļu pusē atskanēja triecienšauteņu šāvieni. Pēc mirkļa «ierējās» bāzes augstākajā punktā novietotais ložmetējs, kam drīz piebalsoja viena no perimetrā izvietotajām «ligzdām». Dažu minūšu laikā karavīri atklāja pretuguni no visām pozīcijām, jo sākās straujš uzbrukums ar aplenkumu. Cīņas karstumā pie bāzes centrālās ēkas nepamanīta piekļuva ienaidnieku karavīru grupa un Gardene krita.

«Ienaidnieka rīcībā bija detalizēta informācija par bāzi. Mums nezinot, izlūki vairāk nekā diennakti bija vākuši ziņas. Turklāt pikets kalpoja kā apsardzes dienesta rīcības izlūkošana, paslepus izmantojot arī fotoaparātus. Šodienas dezertieru ierašanās bija smalki izplānots uzmanības novēršanas gājiens,» pēc kaujas «Ziņām» skaidroja nupat notikušo Zemessardzes mācību «British Bulldog 2007» vadītājs kapteinis Raimonds Požarskis - viņa vadītie 32 vīri no visām Latvijas Zemessardzes vienībām aizstāvēja improvizēto bāzi.

Savukārt pretinieku lomā iejutās 3.Zemessardzes novada (Rīgas, Valmieras, Cēsu un Ogres apakšvienības) izlūkvadu karavīri. Mācību gaitā instruktori vērtēja viņu prasmi izlūkot objektus. Vingrinājumos piedalījās gandrīz 100 karavīri. Šo mācību mērķis bija noskaidrot labāko izlūku vienību, kas vēlāk piedalīsies lauka taktiskajās mācībās «Zobens 07».