ZZ.lv ARHĪVS

Atrod vairāku desmitu vācu karavīru apbedījumus

Gaitis Grūtups

2007. gada 6. augusts 17:09

1911
Atrod vairāku desmitu vācu karavīru apbedījumus

Būvējot veloceliņu Rīgas ielā no Jelgavas uz Ozolniekiem, netālu no uzņēmuma «Latvijas Keramika A» ceļu būves sabiedrības «Igate» strādnieki izraka cilvēku kaulus. Tādēļ patlaban Latvijas Brāļu kapu komitejas Jelgavas nodaļas priekšsēdētāja Alda Egila Hartmaņa vadībā šeit tiek veikta karavīru apbedījumu ekshumācija.

«Pēc mūsu uzskatiem, šeit varētu būt apbedīti 64 vācu karavīri, kas krituši vai miruši no ievainojumiem laikā no 1944.gada jūlija līdz oktobrim, kad pa Lielupi gāja frontes līnija. Patlaban esam izrakuši 45 karavīru mirstīgās atliekas,» saka A.E.Hartmanis.

Darbus veic Jelgavas zemessargi, skolēni, kā arī Latvijas Kara vēstures kluba dalībnieki. Izdevies atrast metāla gandrīz visu apbedīto identifikācijas žetonus, ar kā palīdzību iespējams noskaidrot karavīru personības. Brīdī, kad «Ziņas» bija izrakumu vietā, Latvijas Kara vēstures kluba dalībnieks Jānis Bērziņš, kas strādāja ar metāla detektoru, vienā no atraktajām apbedījuma vietām atrada divdaļīgu identifikācijas žetonu.

Tas liecina, ka karavīra līķis apraksts steigā, proti, žetonam nav nolauzta daļa, kurai pēc instrukcijas bija jāpaliek karaspēka vienības štābā. Tādējādi Vācijā šis karavīrs skaitās pazudis bez vēsts. Līdzīgi divdaļīgi žetoni atrasti vēl trijās apbedījumu vietās. Pēc A.E.Hartmaņa domām, šodien ekshumācija varētu tikt pabeigta.

«Mēs neturpināsim darbus šajā ceļa posmā, kamēr nebūsim pārliecināti, ka visu karavīru pīšļi ir ar cieņu izrakti,» «Ziņām» teica pašvaldības aģentūras «Pilsētsaimniecība» direktora vietnieks Jānis Lange.

Par to, ka pie «Latvijas keramikas A» apbedīti vācu karavīri, Latvijas Brāļu kapu komitejai bija zināms jau agrāk. Taču izrakumi šeit nebija atļauti sakarā ar to, ka zemē te ieguldīti sakaru un strāvas kabeļi. Būvējot veloceliņu, zemes virskārta apmēram metru biezā slānī tika noņemta, un apbedījuma vietas kļuva skaidri redzamas. Jelgavā kritušo karavīru mirstīgās atliekas pēc ekspertīzes tiks apglabātas Brāļu kapos.

Latvijas Kara vēstures kluba dalībnieks Jānis Bērziņš ar metāla detektoru vecajās kauju vietās atklājis daudzu karavīru apbedījumus.