ZZ.lv ARHĪVS

Jaundzimušā nāvē vaino ārsta nolaidību

Inga Karlinska

2007. gada 7. augusts 17:24

6495
Jaundzimušā nāvē vaino ārsta nolaidību

Medicīnas aprūpes un darbaspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) saskatījusi vairākus pārkāpumus Jelgavas pilsētas slimnīcas ārsta Renara Parādnieka rīcībā, kas bijusi par iemeslu jaundzimušās Annijas nāvei. Bērna vecāki apsver iespēju tiesas ceļā pieprasīt kompensāciju no ārsta, savukārt mediķis lems par MADEKKI lēmuma pārsūdzēšanu.

Bērna māte Dace Dobriņina «Ziņām» atklāja, ka viņas grūtniecība noritējusi bez sarežģījumiem, un 21 gadus vecā sieviete devusies uz Jelgavas slimnīcu pēc sāpju sākšanās. Iesākumā veiktas pārbaudes, saklausīti bērna sirdspuksti, bet, tā kā dzemdību process vēl nebija sācies, mediķi likuši jaunajai māmiņai doties gulēt. Viņa nakti nomocījusies, turklāt ārsts šajā laikā bērna sirdspukstus nav pārbaudījis.

No rīta atklājies, ka mazuļa sirdstoņi ir tik tikko dzirdami, līdz ar to veikts ķeizargrieziens. Diemžēl tas notika par vēlu, mazulis jau bija sarijies augļūdeņus, un dažas stundas pēc pārvešanas uz Bērnu klīnisko slimnīcu Rīgā nomira.

«Es uzskatu, ka tieši ārsta Parādnieka novilcinātā rīcība un vienaldzība pret notiekošo bija par iemeslu manas meitiņas nāvei. Nesaprotu, kā mediķi, kas devuši zvērestu palīdzēt, spēj tā rīkoties,» uzsver Dace. Tādēļ bērna māte vērsās MADEKKI, lūdzot izvērtēt ārsta vainu.

Inspekcija savā lēmumā norādījusi, ka nepietiekami tikuši klausīti mazuļa sirdstoņi, kā arī laikus nav sākta dzemdību vadība, ņemot vērā, ka ritējusi grūtniecības 41.nedēļa. Par pieļautajām kļūdām MADEKKI piespriedusi R.Parādniekam 150 latu naudassodu, kā arī nosūtījusi vēstuli Ārstu biedrībai ar lūgumu izvērtēt viņa profesionalitāti. Lielākais sods šādā gadījumā būtu ārsta sertifikāta atņemšana.

«Mēs vēl padomāsim, taču, ticamākais, vērsīsimies tiesā pret ārstu, jo tā nav normāla situācija, ka mirst jaundzimušie, kuri grūtniecības laikā bijuši veseli. Cik vēl mazuļiem jānomirst, lai sistēma tiktu sakārtota un ārsti kļūtu atbildīgāki?» retoriski jautā Dace.

R.Parādnieks iepriekš sarunā ar laikrakstu «Diena» noliedza, ka būtu rīkojies nolaidīgi, un solīja mēneša laikā izlemt, vai pārsūdzēt MADEKKI atzinumu. Vienlaikus viņš norādīja, ka savas taisnības pierādīšanu apgrūtina dzemdību vadlīniju trūkums Latvijā, kas šādos gadījumos ļautu precīzāk izvērtēt ārsta rīcību.

Līdzīgā situācijā mēnesi pirms Daces nonāca arī Vita - sievietes pirmā grūtniecība ritēja bez nopietniem sarežģījumiem, abi vecāki ļoti gaidīja savu pirmdzimto, taču līdzīgi kā Daces gadījumā, dzemdības tika novilcinātas, jaundzimušais pasaulē nāca, sarijies augļūdeņus, un neilgi pēc tam nomira. Šajā gadījumā inspekcija ar 25 latu naudas sodu par nolaidību sodīja trīs mediķus, tajā skaitā arī R.Parādnieku.

Latvija mirušo mazuļu skaita ziņā joprojām ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā.