ZZ.lv ARHĪVS

Apskatāma asteru un krūmmelleņu izstāde

Linda Lindenbauma

2007. gada 9. augusts 07:23

1391
Apskatāma asteru un krūmmelleņu izstāde

Jauna sezona tiek atklāta Latvijas Dabas muzejā Rīgā. Interesenti no 9. līdz 12.augustam aicināti uz rudens pirmo vēstnešu - asteru un krūmmelleņu - izstādi, kurā būs aplūkojamas aptuveni 90 asteru un piecpadsmit krūmmelleņu šķirnes.

Apmeklētāji izstādes norises laikā varēs saņemt speciālistu padomus krūmmelleņu un asteru audzēšanas jautājumos, kā arī iegādāties šo augu stādus un sēklas.

Pasaulē zināms ap 600 dažādu asteru sugu. Sastopamas gan savvaļā esošas, gan laika gaitā selekcijas ceļā izveidotas šķirnes, kas tiek sētas un audzētas piemājas dārziņos un puķu podos.

Asteres ar daudzveidīgo ziedu krāšņumu spēj izdaiļot Latvijas dārzus laikā, kad iestājas pelēkais rudens. Šīs puķes mēdz būt ļoti dažādas - maziem un apaļiem, lieliem un krāsainiem ziediem, kā arī šaurām, gandrīz asām ziedlapiņām. Asteres ir ļoti izturīgi ziedi, kas pacieš atšķirīgus dabas apstākļus. Latvijā izplatītas aptuveni 80 šo ziedu šķirnes.

Savukārt krūmmellenes Latvijā pēdējos gados iekaro arvien lielāku popularitāti. No tām iespējams pagatavot daudzveidīgu ēdienu klāstu. Šo augu šķirnes iegūtas jau 19.gadsimtā. Kanādā dzīvojošajiem indiāņiem sākotnēji šīs ogas bijušas galvenais ārstniecības līdzeklis.

Tās ieteicamas lietošanai uzturā, jo satur daudzveidīgas bioloģiski aktīvas vielas, kas nepieciešamas organismam.

Pateicoties koši sarkanajam lapojumam, auga krūmi rudeņos ir arī dekoratīvi.