ZZ.lv ARHĪVS

Nelegāla šautuve apdraud iedzīvotājus

Edgars Kupčs

2007. gada 28. augusts 17:06

591
Nelegāla šautuve apdraud iedzīvotājus

Lai gan vairākus gadus Jaunsvirlaukas pagasta Mežciemā privātīpašumā «Ķirši» izvietotā padomju gadu šautuve nav sertificēta un treniņi tur uzskatāmi par nelegāliem, gan mednieki, gan citi ieroču izmēģinātāji turp dodas šaudīties. Tuvējo māju iedzīvotāji ar to nav mierā, bet kādai kaimiņienei pat nācies rāpus doties mājup, jo gar ausīm švīkstējušas skrotis.

«Kādreiz tur bija laba vieta - kārtīgi izveidota šautuve, tā saucamā skrienošā cūka kā mērķis, arī lidojošie šķīvīši, kad trenējās pīļu medībām,» atceras kāds vīrietis, kas dzīvo netālu no iebraucamā ceļa privātīpašumā «Ķirši».Tomēr šaudās

Pašlaik tur atklājas pavisam cita aina. Betonētās sienas un uzbērtais augstais valnis tālumā ir liecības, kas pat nezinātājam vieš skaidrību par šīs vietas kādreizējo nozīmi. Dažus metrus no aizsargājošā uzbēruma (lai izšautās lodes atdurtos un neapdraudētu meža apmeklētājus) zeme noklāta čaulītēm, bet betona sienā cita pie citas rotājas ieurbušās svina piciņas. Regulāri pļautā zāle, Daugavpils skrošu rūpnīcā ražotu medību patronu iepakojumi un alkohola tukšā tara norāda, ka šī vieta ir šaut gribētāju iecienīta arī pašlaik. Arī Zemgales virsmežniecības Medību un ugunsuzraudzības daļas vadītājs Andrejs Bondars saka atklāti: «Zēni jau tur aizbrauc, jo būtībā tā vēl ir izmantojama kā šautuve.» Taču viņš uzsver, ka mednieki, kas pirms medībām iemēģina bises, šauj no 30 līdz 35 metru attāluma, turklāt kā mērķi izmanto mežacūkai līdzīgu veidojumu. A.Bondars arī atbildīgs par jauno mednieku eksaminēšanu, bet praktiskie pārbaudījumi, pēc viņa teiktā, notiekot sertificētā šautuvē Dobelē.

Brauca pat kriminālisti

«Dažbrīd tur iet kā kara laukā! Deviņdesmito gadu sākumā atbrauca zemessargi, šāva ar trasējošajām lodēm, tās kaimiņam «gāja» gar šķūni. Kādreiz ieradās bandīti, arī tagad citu dienu tur ir baigais troksnis - ieroči viņiem dažādi, šauj kā no lielgabala,» stāsta netālu no šautuves uzrunātais māju saimnieks.Naktsmieru gan netraucējot, jo vēlākie rībieni bijuši ap pulksten desmitiem vakarā. Taču pa kādai skrotij otrpus meža izvietotās saimniecības šķūņa sienā trāpoties arī mūsdienās.«Vienu gadu sētmalē man nobēra graizījumu kaudzi. Kādā dienā, kad atkal lopiem gādāju barību, uz šķūni nācās doties rāpus, jo no meža švīkstēja lodes!» sašutumu neslēpj kāda sieviete, kas dzīvo samērā netālu no šautuves. Lai gan tā atrodas mežā, pieejot pie vaļņa, redzams - cauri kokiem spīd gaisma, līdz lauka malai nav tālu. «Ja būtu kārtīga šautuve - nekādu problēmu, lai trenējas. Taču negudrie tur uz vaļņa malas liek pudeles un mērķē pa tām, tādēļ nav brīnums, ka skrotis vai lodes izlido starp kokiem,» saka kundze. Viņa raizējas, kā tādās reizēs jūtas sēņotāji, kas pat gluži nejauši var pieiet par tuvu minētajai vietai.

Treniņi nav atļautiArī Jaunsvirlaukas pagasta Padomē «Ziņām» apliecināja, ka šautuve oficiāli slēgta vismaz trīs gadus. Pašvaldībā gan nav saņemtas ziņas, ka tur tiktu rīkotas nelegālas mācības vai treniņi. Zemgales mežsaimniecības izpilddirektors Ilgonis Rozītis, būdams mednieks, kas dzīvo netālu no minētās vietas, zina teikt, ka Jelgavas pusē legālu šautuvju nemaz neesot. Tādēļ gan jaunajiem medniekiem, gan tiem, kas pirms medībām vēlas atsvaidzināt prasmes, nav, kur pašaudīties. Acīmredzot kāds dodas uz Mežciemu, lai gan par likumīgu tādu rīcību nevar uzskatīt.«Neticu, ka šaudīšanās kādam varētu traucēt. Es gan tur neesmu bijis vairākus gadus, bet esmu pārliecināts, ka mednieki nekādas pudeles uz vaļņa neliek. To dara muļķīši, un tādiem ieroci nemaz nedrīkstētu uzticēt,» stingrs ir A.Bondars.

Rosina likvidēt vai atjaunotGan šautuvei tuvējie kaimiņi, gan aptaujātās amatpersonas ir vienisprātis - kā treniņu vieta tā varētu būt ļoti piemērota, turklāt tur nevajadzētu lielus ieguldījumus, jo šautuve kā tāda labi saglabājusies. Teritorijas īpašniekam gan jāizlemj - vai nu paliekas nojaukt, lai turp nedotos šaudīties gribētāji, vai arī viss jāatjauno un jālegalizē. Jelgavas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece apstiprina, ka šaušana nesertificētā šautuvē ir stingri aizliegta un bargi sodāma. Ja iedzīvotāji to mana kādreizējā treniņu vietā, nekavējoties jāzvana likumsargiem pa tālruni 02.