ZZ.lv ARHĪVS

Uz augstākajām virsotnēm

Lauris Daukšte

2007. gada 5. oktobris 17:59

1015
Uz augstākajām virsotnēm

5642 un 4810 metru - iespaidīgs augstums, kurā ne katram ir pa spēkam nokļūt. Minētie cipari raksturo Elbrusa un Monblāna virsotnes, kur savu kāju jau 19 gadu vecumā spēris drosmīgs un apņēmīgs jelgavnieks Jānis Brūveris. «Nepieciešama spēcīga motivācija,» sasniegumu iespējamību īsi paskaidro pats jaunietis.

Pēc sazināšanās ar Jāni gaidījām ciemos skarbas pieredzes izvagotiem sejas pantiem apveltītu, sīkstas miesas būves dēkaini. Norunātajā laikā redakcijā ieradās no skata parasts puisis.«Vai jūs esat Jānis Brūveris, kas uzkāpis Elbrusā un Monblānā,» jautāju, lai novērstu savas aizdomas, ka uz tikšanos rūdītā alpīnista vietā atvainoties par tā aizņemtību atnācis kāds viņam pazīstams jauneklis.«Jā, tas esmu es,» atbildēja smaidīgais puisis.Pirmie soļi uz augšu - 8.klasē

Pirmās alpīnisma pamatiemaņas jelgavnieks ieguvis pie sporta tūrisma kluba «Remoss» instruktora Normunda Hofmaņa. Toreiz puisis mācījās Spīdolas ģimnāzijas astotajā klasē. Pēc pāris gadu cītīgiem treniņiem Jānis tepat Latvijā piedalījās pirmajās alpīnisma sacīkstēs. «Tautas valodā dēvētās «Zelmas sacensības» toreiz notika Bauskā. Tur dalībnieki pārbaudīja savas spējas uz dolomīta atseguma. Tajā brīdī sapratu - man ļoti patīk alpīnisms,» pirmos soļus uz virsotnēm atminas Jānis.Sākās dedzīga nepieciešamās informācijas meklēšana, un puiša acīm garām nepaslīdēja kalnu skolas mācību programma Rīgā. Tā 2005.gada decembris uzskatāms par Jāņa ienākšanu alpīnistu saimē.Sākumā zināšanu bagāžu pildīja informācija par ekipējumu un citiem alpīnismam piederīgiem knifiem. Praktiskās nodarbības norisinājās Ieriķos - censonis apguva mākslu rāpties pa apledojušām virsmām. «Latvijā diemžēl nav kur plašāk izvērsties. Šeit varam apgūt tikai pamatiemaņas. Pamatīgāku praksi iespējams iemantot vienīgi aiz robežām,» stāsta Jānis. Mācību programma puisi aizveda uz Kaukāza kalniem. Tā jau bija daudz nopietnāka pārbaude.

Raksta turpinājumu lasiet sestdienas, 6.oktobra, «Zemgales Ziņās».