ZZ.lv ARHĪVS

Programmētāja lielie soļi līdzi laikam

Lāsma Antoneviča

2007. gada 10. oktobris 07:06

934
Programmētāja lielie soļi līdzi laikam

Tastatūras maigā klaboņa, nullīšu un vieninieciņu, formulu labirintu krāsainā pasaule, teksta mirgoņa monitorā, aizvien jaunas un neizzinātas iespējas ir daļa datorspeciālista jelgavnieka Aigara Lapiņa ikdienas, kam veltīti arī studiju gadi Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU).

Dators nu reiz ir tā lietiņa, kas nemanāmi ieņēmusi stabilu vietu darbavietās un mūsu mājokļos. Dažos gados notikusi vesela informāciju tehnoloģiju (IT) revolūcija, kas piespiedu brīvprātīgi likusi pārorientēties tūkstošiem darbaspējīgo cilvēku, kam nācies apmeklēt kursus vai pašiem apgūt datorzinības, jo citādi draudējis izkrist no aprites. Jaunajiem vieglāk, jo viņi modernajām tehnoloģijām aug līdzi. Tagad pat dažus gadiņus vecs žiperis prot saspaidīt pareizās «kompīša» pogas, liekot omītēm un opīšiem izbrīnā ieplest acis. Jāatzīst, ka datorzinības cītīgi apgūst arī daudzi seniori.Toreiz likās tīrās šausmasAigars pirmo nopietno datorpieredzi ieguva skolā.«Gāju kursos, kur apguvu lietojumprogrammas. Toreiz «Word» likās tīrās šausmas, bet bija interesanti,» atceras jaunietis, kas datorzinībās nu jau pāraudzis skolas laika draugus, ar kuriem kopā iemēģināti pirmie soļi informāciju tehnoloģiju lauciņā.Vēl pirms dažiem gadiem tie nav bijuši tik aši, bet piekļuve datoram - ierobežota.«Mājās man tas parādījās, kad mācījos pirmajā kursā,» atklāj Aigars, paužot apbrīnu par straujo IT attīstību.«Māsa tagad jau pamatskolā taisa interneta lapas! Es tajā laikā mācījos, kas ir «Word». Taču, jo ātrāk jauniešus iepazīstinās ar IT, jo ātrāk tiks nodrošināta jauno speciālistu izaugsme,» pārliecināts A.Lapiņš.

Studijas jaunā fakultātēIT straujā invāzija Latvijā attīstījusi veselu nozari, kas to uztur. Tie ir programmētāji, datorsistēmu administratori, tehniķi jeb vienā vārdā - datorspeciālisti, kam lielākās mūsu valsts augstskolas gādā pienācīgu izglītību. A.Lapiņš, absolvējot Jelgavas Valsts ģimnāziju, izpētīja darba tirgus pieprasījumu un saprata - datoriķi ir vajadzīgi speciālisti nozarē, kas strauji attīstās. Svarīgi, ka šī joma puisi interesēja. Viņš nolēma turpināt mācības LLU IT fakultātē, jo tā ir tuvāk mājām, nemaksā tik bargu naudu kā galvaspilsētas augstskolās, no rītiem var ilgāk pagulēt, bet galvenais - «uzskatu, ka pašlaik LLU IT fakultāte ir pat labāka par citām, jo tajā viss ir jauns un atrodas attīstībā. Šajā brīdī cilvēki ir visradošākie,» pārliecināts jaunais datorspeciālists.

Raksta turpinājumu lasiet trešdienas, 10.oktobra, «Zemgales Ziņās».