ZZ.lv ARHĪVS

Kur top «saldie mākslinieki»

Lāsma Antoneviča

2008. gada 15. janvāris 16:01

508
Kur top «saldie mākslinieki»

Konditors - profesija tiem, kam radošs gars un tuva mākslas pasaule, un, lūdzu, viņus nejaukt ar kulināriem!

Saldumi nu reiz ir tā bauda, bez kuras vien retais var iedomāties savu dzīvi. Kūciņas, tortes, smalkmaizītes, cepumi, šokolāde un marcipāna rozes ir tikai daļa garā saraksta, ko spēj pagatavot konditori. Drīzāk uzburt! Šeit jāpiekrīt Jelgavas Amatu vidusskolas, kur «garšīgo» profesiju māca kopš izglītības iestādes pastāvēšanas, pasniedzējai un konditorejas metodiskās apvienības vadītājai Guntai Briedei - konditori ir «saldie mākslinieki».«Šī ir viena no profesijām, kur praktiska darbošanās ar pārtiku apvienota ar radošo, māksliniecisko izpausmi,» viņa stāsta, atklādama, ka audzēkņi iedziļinās interjera un dizaina noslēpumos, mācās noformēt, zīmēt un veidot, izkopj krāsu izjūtu un darbojas pat ar floristikas elementiem.Bonuss tiem, kas apmeklējuši Mākslas skolu, teic G.Briede, atzīstot, ka, «startējot darba tirgū ar šādām spējām, samaksa patiešām ir laba». Vēl topošajiem konditoriem jāpiemīt izkoptai garšas izjūtai, it kā vienveidīgas produkcijas gatavošanā jāatrod individuālais un jābūt draugos ar higiēnas prasībām - tad baltos amata tērpus varēs valkāt ar godu, pārliecināta metodiskās apvienības vadītāja.Būs iespēja pamēģinātVēlme kļūt par konditoru gadu laikā gaisā virmojusi ar dažādu intensitāti. Vēl nesen, lai šo programmu apgūtu Amatu skolā, potenciālajiem audzēkņiem nācās izturēt konkursu, grupas bija pilnas un atbirums - salīdzinoši neliels.«Lielākā daļa, kas aizgāja, bija tādi, kas vispār neko negrib -tikai kaut kā nobumbulēt laiku,» raksturo pasniedzēja, piebilstot, ka agrāk tomēr veiksmīgāk risinājusies profesionālā orientācija. Jāpiemin arī ierūsējošos stereotipus par profesionālās izglītības izvēli un piemērotību, gribas un motivācijas trūkumu. Tam jāmainās, un process lēnām, bet notiek, līdz ar citiem kolēģiem pārliecināta arī G.Briede.«Latvijā ir salīdzinoši maz profesionālo skolu - tikai kādi 25 procenti. Vispārējās izglītības iestādes ir pārslogotas, tur mācās arī ļoti daudz vāja līmeņa audzēkņu, kas tālāk papildina bezdarbnieku rindas. Profesionālo skolu bērniem ir tādas pašas iespējas startēt augstākajās mācību iestādēs kā vidusskolēniem, plus viņi ir nobriedušāki, jo mācās, strādā un zina, kurp tālāk doties. Pēc vidusskolas vairs nenotiek mētāšanās. Jāmainās domāšanai, ka profesionālā izglītība ir kaut kas otršķirīgs!» uzsver konditorejas metodiskās apvienības vadītāja.Konditorejas pasaulē visbiežāk uzdrīkstēšanos apslāpē puiši, jo daudzi vēl joprojām uzskata, ka stāvēt pie krāsns un cept kūkas ir sievišķīgi, novērojuši arī Amatu vidusskolas pasniedzēji.«Atvērto durvju dienās nereti redzam, ka puiši ar vienu acs kaktiņu ilgāk aizkavējas pie pārtikas blokiem, bet tomēr dodas tālāk. Pietrūkst uzdrīkstēšanās pateikt sev, ka šī profesija ir tas, ko visu mūžu esi gribējis,» atzīst G.Briede, paužot pārliecību, ka vēl daudz darāmā karjeras izglītībā.Svarīgi ir ne vien testi, bet iespēja praktiski pamēģināt! To iecerējusi nodrošināt arī Amatu vidusskola, no februāra paredzot, ka reizi nedēļā pēcpusdienās potenciālie audzēkņi varēs iemēģināt roku ne tikai konditorejā...Plašāk par topošo konditoru noslēpumiem lasiet trešdienas, 16.janvāra, «Zemgales Ziņās».