Siera ražotne meklē saimnieku

SIA «Franču gaume» īpašnieks Lisjēns Eribērs, kurš piecus no Latvijā nodzīvotajiem septiņiem gadiem nodarbojies ar siera ražošanu, nolēmis atpūsties un meklē jaunu saimnieku nelielajai Elejas siernīcai.
Nelielā siernīca Lietuvas šosejas malā, kas savulaik piedzīvojusi lielu gardēžu un vienkāršu interesentu pieplūdumu - 2007.gadā tur pabijuši ap 5300 ekskursantu - jau kopš aprīļa sākuma izskatās neparasti tukša un klusa, vēl tikai daži lietpratējiem tik kārotā produkta gabaliņi gaida pircējus.Vai tikai gadu nasta? Uz jautājumu, kas pamudinājuši meistaru pārtraukt ražošanu, mesjē Eribērs «Ziņām» kā galveno iemeslu min savus gadus.«Esmu jau vecs, man drīz būs 80 gadu, un gribas atpūsties,» teic omulīgais un gadu nastas nebūt nesaliektais kungs. Uz jautājumiem par projekta ekonomisko izdevīgumu meistars atbild nelabprāt, tomēr var nojaust, ka arī šis faktors nav mazsvarīgs.Vēl pirms dažiem gadiem ražotne zēla un plauka. Pirms trijiem gadiem pārdots ļoti daudz siera, bet tagad cilvēkiem nav tik daudz naudas, lai viņi pirktu Elejā ražoto produktu, kurš līdz ar siera ražošanas izmaksu sadārdzināšanos likumsakarīgi kļūst arvien dārgāks. Meistars min, ka dārgāki kļūst arī laboratoriju pakalpojumi, ar katru dienu palielinās kontroļu skaits un produktu analīžu izmaksas.«Sākotnēji izmaksas par analīzēm bija desmit latu, tad tagad tās jau sasniegušas divus simtus,» stāsta L.Eribērs.Elejas siers pēc franču receptesRažotnē tika ražots mīkstais siers «Eleja», kas gatavots no termiski neapstrādāta govs piena, ko savāc agri no rīta no dažām zemnieku saimniecībām. Lai siers būtu garšīgs, vajadzīgs labs, silts govs piens, kam pievieno enzīmus, un nogaida, kad virsū nostājas sūkalas. Tad tās nolej, piena masu sapilda formās un liek nogatavināties.Siera meistars vairākas izejvielas vedis no Francijas un priecājies, ka pelējuma sēnīte šeit augusi ļoti labi. Tas ir bioloģisks produkts, kurā nav E piedevu. Meistars, kura ierašanos Elejā, pēc paša stāstītā, pirms septiņiem gadiem noteikusi nejaušība, Francijā nodarbojies ar kazkopību un gatavojis kazas sieru. Šeit viņam iepaticies tik ļoti, ka palicis uz dzīvi un vairs nedomā atgriezties dzimtenē arī pēc siera darītāja aktīvo gaitu beigšanas. Mesjē Eribērs būtu priecīgs, ja kāds uzņēmīgs zemnieks turpinātu viņa iesākto darbu.«Esmu gatavs viņam ierādīt mīkstā siera receptūras un sniegt konsultācijas,» sola meistars.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”