ZZ.lv ARHĪVS

Gatavojas gurķu sezonai

Edgars Kupčs

2008. gada 10. aprīlis 08:28

1466
Gatavojas gurķu sezonai

Glūdas pagasta dārzeņkopes Ināras Kļaviņas lolotie salāti pašlaik tiek realizēti nakts tirgū Rīgā. Lai spirgti zaļais audzējums pašlaik nonāktu pie pircējiem, rūpīgs darbs visu diennakti sākts jau februārī.

Teritorija, kur Kļaviņu mājās saimnieko Ināra Kļaviņa ar kungu Jāni Dreimani, it kā nav plaša. Iežogotajā piemājas zemē uzceltas trīs plēves augu mājas, kuru kopējā platība ir ap tūkstoš kvadrātmetru. Vēl viena siltumnīca paredzēta dēstu audzēšanai, un to apkurināt sāk janvāra beigās, februārī. «Malka kurtuvēs jāpieliek ik pēc trim četrām stundām, šajā lielajā siltumnīcā pat biežāk - ik pēc divām stundām,» Kļaviņas kundze vienā teikumā atklāj diennakts darba ritumu.Tomēr dienas laikā divatā jāiespēj gan iesēt nākamās gurķu partijas, gan iestādīt paaugušos dēstus, gan aprūpēt pirms pāris nedēļām no kasešu ietvariem izstādītos.Lai saimniekošanas pašizmaksa nebūtu tik augsta, Kļaviņās lielākoties dārzeņus audzē tieši mālainajā gruntī, kas ielabota ar krietnu devu kūdras. Taču ik pēc trim gadiem augu «būdas» jāpārceļ, lai zeme atgūtos.«Re, laukā mitrs, ūdens nāk iekšā, salātiem saknītes sāk pūt,» skaidro saimniece.Taču viņas audzējums garajās un koši zaļajās rindās izskatās ļoti veselīgs. Pašlaik salātus viņa realizē nakts tirgū par pāris latiem kilogramā. Kad darāmā būs mazāk, Kļaviņas kundze sēdēs tirgū Kauguros un pastāvīgajām kundēm pārdos savu audzējumu.Mazāka rosība būs tikai tad, kad visas salātu strīpas būs nomainījuši gurķi un tomāti un vairs nevajadzēs ik pēc pāris stundām kurtuvēs piemest malku. Turklāt katram dēstam drīz vien pievienos pa caurulītei, nodrošinot automātisku laistīšanu.