ZZ.lv ARHĪVS

Aicina iesaistīties eksperimentā «Sargā sulu!»

Gaitis Grūtups

2008. gada 21. aprīlis 17:22

1020
Aicina iesaistīties eksperimentā «Sargā sulu!»

Skolēni un citi interesenti aicināti piedalīties eksperimentā «Sargā sulu!», kura mērķis ir pārliecināties, ka tumsā un vakuumā augļi un tajos esošā sula saglabājas pilnvērtīgāk.

Eksperimenta shēma ir visai vienkārša - jānoliek gan tumsā, gan gaismā viens tomāts, ābols un vīnogu ķekars. Līdzīgi jārīkojas arī ar sulām, tikai šajā gadījumā tumsa tiek nodrošināta, neatverot sulas iepakojumu. Pēc nedēļas un mēneša jānovēro, kādas izmaiņas ir vienā, kādas otrā gadījumā.«Ar augļiem ir sarežģītāk. Tie ir dzīvi organismi. Tomēr arī šeit var novērot, ka tumsā tie saglabājas labāk. Savukārt par tomātu sulu esam secinājuši, ka, piemēram, atvērtā pakā trīs dienu laikā C vitamīna daudzums samazinās uz pusi,» stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse, kura darbojas veselības ministra Ivara Eglīša vadītajā Sulu ekspertu padomē.Eksperimentam starts tika dots pirmdien Latvijas Zinātņu akadēmijā, kur otrā stāva zālē zem stikla kupola tika novietoti minētie augļi un sulas. Tiem ir izmērīts svars, skābums un C vitamīna daudzums. Pēc mēneša iecerēts veikt atkārtotu šo produktu analīzi. Paralēli eksperiments notiek arī LLU Iepakojuma materiālu īpašību izpētes laboratorijā.Arī Jelgavas valsts ģimnāzijas skolotāja Ināra Švāne pavēstīja, ka mācību iestāde ir saņēmusi aicinājumu piedalīties šajā eksperimentā, un tas drīzumā tiks izskatīts.Kampaņu organizē Sulu ekspertu padome sadarbībā ar to ražotājiem. Papildus informācija par eksperimentu tā mājas lapā www.sarga-sulu.lv .