ZZ.lv ARHĪVS

«Maximas» vaina pierādīta, slēdz kulinārijas cehus

Edgars Kupčs

2008. gada 13. jūnijs 17:40

3079
«Maximas» vaina pierādīta, slēdz kulinārijas cehus

Salmonellas baktērijas atrastas gan paraugos no septiņiem saslimušajiem jelgavniekiem, gan gaļas produktu plates nomazgājumos, kas veikti lielveikalā «Maxima» Rīgas ielā Jelgavā. Visi slimnieki bija ēduši šo produkciju, tādējādi ir pierādīts, ka pilsētnieku inficēšanos ar salmonelozi izraisījusi «Maximas» kulinārijas cehā gatavotā pārtika.

Salmonelozes simptomi pacientiem ir ļoti nepatīkami - parasti raksturīga augsta temperatūra, sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, caureja. Šo kaiti noteikt ir ļoti grūti, jo iedzīvotāji bieži vien izveseļojas pāris dienu pašārstēšanās rezultātā. Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Infekcijas slimību epidemioloģijas daļas vadītāja Elvīra Brūvere informē - pie ārstiem ar sūdzībām pēc «Maximā» iegādāto produktu lietošanas vērsies jau 21 jelgavnieks, bet salmonellu klātbūtne atrasta septiņiem.«Tas ir ļoti augsts procents,» vērtē E.Brūvere. Viņa uzsver, ka saslimušo skaits ir tik mazs vien laimīgas sagadīšanās dēļ - baktērijas bijušas gatavo gaļas izstrādājumu platēs, kas ir mazāk pieprasītas, un tieši tādas pašas baktērijas atrastas pacientiem.SVA uzdevums bija atklāt infekcijas cēloni, lai tā nevērstos plašumā. Jelgavas epidemiologi to operatīvi izdarījuši, un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Jelgavas pārvalde nākamnedēļ lems, kādas sankcijas «Maximai» par pārkāpumiem piemērot.Kā stāsta PVD Jelgavas pārvaldes vadītāja vietnieks un mūsu rajona galvenais pārtikas inspektors Guntis Melngailis, PVD ekspertu noņemto paraugu analīzes nav apstiprinājušas bažas, ka inventārs un lielveikala darbinieki varētu būt saistīti ar iedzīvotāju saslimšanu. Konstatēti tikai higiēnas pārkāpumi. SIA «Maxima Latvija», kaut arī pagaidām neatzīst saistību ar atklātajiem saslimšanas gadījumiem, kuros uzņēmumā gatavotā pārtika, pieņēmusi lēmumu uz laiku apturēt darbu kulinārijas cehā Rīgas ielā 11a Jelgavā. Tādēļ salātu un citas gatavās produkcijas nav arī citos mūsu pilsētas «Maximas» veikalos.Kā vēsta «Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš, tas darīts, «lai garantētu pilnīgu pārtikas aprites standartu ievērošanu, nodrošinātu ražošanas procesu atbilstību augstākajām prasībām un veiktu pilnīgu uzņēmuma iekšējā audita daļas pārbaudi».Veselības pārbaudēs, kas līdz šim veiktas «Maxima» ražošanas cehu darbiniekiem, nav atklāti saslimšanas vai infekciju pārnēsāšanas gadījumi, tādēļ patlaban «Maxima Latvija» izveidojusi īpašu komisiju, kas turpina iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kuras kulinārijā izmantotās izejvielas varētu būt izraisījušas saslimšanas gadījumus.Pastiprināti tiekot kontrolētas cehos izmantojamo produktu piegādes, jo komisijai radušās aizdomas, ka izejvielas varētu būt infekcijas avots. Līdztekus tam tikai ceturtdien visos «Maxima» veikalos sākta ģenerālā sakopšana. Firmas «P.R.A.E. sabiedriskās attiecības», kas apkalpo «Maxima Latvija», pārstāve Madara Liniņa «Ziņām» teic, ka dezinfekcijas pasākumi jau īstenoti un ka sestdien «Maximu» plauktos atkal varētu parādīties abos šī uzņēmuma kulinārijas cehos (Rīgas ielas un Driksas ielas lielveikalos) gatavotie salāti, gaļas un citi izstrādājumi.