Dāvinātā «zirga pielabināšana»

Pirms gada Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) veterinārmediķiem Helsinku Lauksaimniecības universitāte uzdāvināja desmit gadus vecu, mazlietotu biomasas dedzinātavu jeb tā saukto dzīvnieku krematoriju. Tās darbināšana pagaidām atzīta par mazefektīvu. Mūsu augstskolas speciālisti piektdien centās iekārtas darbību noregulēt.
Kā stāsta LLU galvenais speciālists enerģētiķis Ilgonis Heidemanis, biomasas dedzinātavas galvenais trūkums ir pārkaršana. Temperatūra krāsnī, kur sadeg dzīvnieku mirstīgās atliekas, sasniedz 850 grādus, pēc tam vēl 900 - 1100 grādos sadeg šajā procesā radušies dūmi. Taču elektronika, kas kontrolē krāsns dzesēšanas iekārtas, neatļauj šo procesu vienmērīgi turpināt. Krāsns atkal jāatdzesē, tad jākurina par jaunu, tā daudz tiek tērēts kurināmais - dabasgāze. Svaiga gaļa maksā tikpat«Mēs jau aptuveni zinājām, ka viena gaļas kilograma sadedzināšana izmaksā pusotru divus latus, tas ir gandrīz tas pats, kas svaigas gaļas cena veikalā, un izskatās, ka tā arī būs,» saka I.Heidemanis. Dzīvnieku klīnikas vadītājs Alberts Auzāns skaidro, ka šādai ekoloģiski tīrai biomasas dedzinātavai, kas ir vienīgā Latvijā, ir liela nozīme bīstamu infekciju uzliesmojuma gadījumā, kad jāpārstrādā liels kritušo dzīvnieku skaits. Kad «krematorija» darbojas, no skursteņa izplūst tikpat kā tīrs gaiss apmēram piecdesmit grādu temperatūrā, no dzīvnieku miesām paliek balti pelni, kuros, protams, nav nekādu slimību mikrobu.Siltums aiziet vējā Veterinārmedicīnas fakultātei mācību procesā, pētot kritušu dzīvnieku iekšējos orgānus, gada laikā rodas ap trīsdesmit tonnu biomasas atkritumu. Tas ir ļoti maz, salīdzinot ar to, ko dedzinātava ar jaudu 250 kilogrami stundā spētu pārstrādāt. Fakultātes dekāns Gunārs Pētersons neslēpj, ka biomasas utilizācija fakultātei ir neizdevīga. Šo jautājumu nevar atrisināt vien pašu spēkiem. Somijā šī biomasas dedzinātava bijusi «sajūgta» ar dzīvojamo telpu apkures sistēmu, tādēļ viss siltums ticis izmantots lietderīgi.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”