ZZ.lv ARHĪVS

Zemledus makšķernieki atkal raisa satraukumu

Gaitis Grūtups

2021. gada 16. decembris 08:24

40
Zemledus makšķernieki atkal raisa satraukumu

Kaut arī decembra pirmajā aukstumā Lielupe un arī citas Zemgales upes daudzviet vēl nebija pilnībā aizsalušas, pagājušās nedēļas nogalē tajās vietās, kur ledus ir izveidojies, parādījās zemledus makšķernieki. 

Lielupe vilina 
Pagājušajā svētdienā “Ziņas” novēroja vairākus makšķerniekus Liel­upes vidū iepretī Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļošanas un kanoe airēšanas bāzei. Turpretī kāds cits vīrs makšķerēja Driksas vidū pie tirgus. Pie tiltiem gan Liel­upe, gan arī Driksa nav aizsalusi vēl joprojām. 
Makšķerpiederumu veikala īpašniece Raisa Udota stāsta, ka vairāki makšķernieki, kas pagājušajā nedēļā bija iegriezušies viņas veikalā, sacījuši, ka daudzviet ledus jau ir pietiekami biezs, lai uz tā varētu kāpt. Piemēram, pie Teteles Lielupes ledus biezums sasniedzot astoņus centimetrus, kas ir pietiekami, lai izturētu pieauguša cilvēka svaru. Šonedēļ zemledus makšķerēšanas sezonu atklāšot arī R.Udotas ģimene.

Vidzemē jau ir ielūzušie
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste stāsta, ka šogad Zemgalē vēl nav saņemts neviens trauksmes zvans, ka vajadzētu sniegt palīdzību kādam ledū ielūzušajam. Tādi gan ir bijuši valsts ziemeļos –  Valmieras novadā Dzirnavu ezerā un Valkas novadā Zāģezerā. Abos gadījumos vēl pirms VUGD ierašanās ielūzušo izglābuši līdzās esošie makšķernieki. V.Gribuste atgādina, ka pērnziem janvārī pēc divu dienu zemūdens meklēšanas Ozolniekos no Iecavas tika izcelts noslīcis pieredzējis makšķernieks. Savukārt 2020. gada decembrī glābēji no ūdens izcēla divus bojāgājušos, kas bija noslīkuši, šķērsojot Tērvetes ūdenskrātuvi. Pērn februāra beigās Jelgavas novada Valgundes pagastā vienā dienā ugunsdzēsēji glābēji pēc ielūšanas ledū Lielupē izglāba divus cilvēkus.

Visu rakstu lasiet 16.decembra “Zemgales Ziņās”

Foto: Gaitis Grūtups