ZZ.lv ARHĪVS

Nosaka 50 000 eiro robežu valsts nodevas apmēram par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā

LETA

2021. gada 15. decembris 11:02

78
Nosaka 50 000 eiro robežu valsts nodevas apmēram par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā

No 2022.gada 1.janvāra tiks atvieglota īpašuma tiesību nostiprināšana, nosakot maksimālo robežu valsts nodevas apmēram par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā fiziskām un juridiskām personām, vakar lēma valdība.

Kopš 2009.gada valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā par katru nekustamo īpašumu nosaka "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā".

Proti, īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram - jāiemaksā 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības, ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona.

Savukārt valsts nodeva 2% apmērā tiek piemērota, ja tiek atsavināts īpašums uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram, ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona.

Par īpašuma atsavināšanu uz dāvinājuma līguma pamata tiek noteikta 3% valsts nodeva no nekustamā īpašuma vērtības, bet nekustamā īpašuma ieguldīšana kapitālsabiedrības pamatkapitālā - 1% no kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldāmās nekustamā īpašuma ieguldījuma summas.

Valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības.

Jaunā kārtība pēc nākamā gada 1.janvāra nosaka, ka īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram - 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības, ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Savukārt īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram - 2% no nekustamā īpašuma vērtības, ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Tāpat robežu 50 000 eiro nosaka arī īpašuma atsavināšana uz dāvinājuma līguma pamatā, kurai noteikta valsts nodeva 3% apmērā.

Nekustamā īpašuma ieguldīšana kapitālsabiedrības pamatkapitālā - 1% no kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldāmās nekustamā īpašuma ieguldījuma summas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Foto: pixabay.com