ZZ.lv ARHĪVS

Cik bieži vēlams mazgāt matus?

2021. gada 16. decembris 00:00

115
Cik bieži vēlams mazgāt matus?

Matu ikdienas kopšana ir pamats tam, lai mati būtu veselīgi un skaisti. Matu mazgāšana ir ikdienas kopšanas svarīgākā sastāvdaļa, kas no vienas puses ir vienkāršs process, bet tajā pašā laikā var raisīt daudz jautājumu un neskaidrību. Piemēram, cik bieži matus vēlams mazgāt? Kādu šampūnu izvēlēties? Ko darīt, lai mati izskatītos labi, ja nav iespējas tos izmazgāt?

Mazgāšanas biežumu ietekmē dažādi faktori
Nav vienas universālas receptes un pareizā matu mazgāšanas algoritma, jo šajā procesā iesaistīts daudz faktoru. Ideālais matu mazgāšanas biežums var atšķirties katram matu tipam, apstākļiem un pat mainīties pa gadalaikiem. Būtiskākais, kas palīdzēs saprast, cik bieži vēlams mazgāt matus, ir iepazīt tos, noteikt to tipu un stāvokli. Kā arī uzmanīgi sekot līdzi galvas un matu stāvoklim, izmēģinot dažādus matu mazgāšanas režīmus. Tas palīdzēs atrast tieši jums piemērotāko matu mazgāšanas pieeju.

Ja mati ir taukaini, tad var gribēties tos mazgāt gandrīz katru dienu, tomēr tas matiem var kaitēt un tikai veicināt vēl intensīvāku taukošanos, lai atgūtu zaudēto mitrumu. Labāk šādus matus mazgāt katru otro, ja iespējams, pat katru trešo dienu. Ievērojot šādu režīmu, mati taukosies nedaudz mazāk. Protams, tas var prasīt pacietību, tāpēc vēlams ieplānot mazgāšanas reizes pirms svarīgākajām dienām, kad paredzēta iziešana no mājas.

Ar biežu mazgāšanu noteikti nedrīkst aizrauties, ja mati ir izteikti sausi un bojāti. Tad starp mazgāšanām ieteicams izlaist pat četras līdz piecas dienas, lai mazāk traumētu matus. Līdzīgu mazgāšanas režīmu rekomendē arī dabiski cirtainiem matiem. Ja mati ir ļoti plāni, tad gan tiem nevajadzētu ļaut pārāk sataukoties, tāpēc tiem optimāls mazgāšanas režīms būs ik pēc divām līdz trijām dienām. Protams, vienmēr jāvēro savu matu reakcija un stāvoklis, atrodot vislabāko kompromisu starp matu veselību un labo izskatu.

Kā atrast sev piemērotāko šampūnu
Šampūni veikalu plauktos ir neticami lielā izvēlē. Kā plašajā klāstā neapjukt un izvēlēties īsto? Droši vien kādu laiku nāksies eksperimentēt un izmēģināt dažādus produktus, bet svarīgākais ir tas, lai šampūns atbilst jūsu matu tipam un vajadzībām. Rūpīgi izlasiet ražotāja pievienoto informāciju – kādiem matiem tas paredzēts, kādu efektu sniedz, kādas matu problēmas palīdz novērst. Meklējiet to, kas atbilst jūsu vajadzībām. Piemēram, šampūns, kas aizsargā krāsotus matus no izbalēšanas, atjaunojošs šampūns bojātiem matiem, mitrinošs produkts sausiem matiem. Tāpat ir pieejami šampūni, kas palīdz iegūt kuplumu plāniem un smalkiem matiem, padarīt tos gludākus un vieglāk ķemmējamus. 

Izmēģinot produktus, novērtējiet gan to aromātu, gan konsistenci un putošanos, sajūtu, kas ir galvas ādai un matiem pēc produkta lietošanas. Vai apmierina matu izskats un stāvoklis pēc šampūna lietošanas? Vai mati pēc mazgāšanas pārāk ātri netaukojas un nav smagnēji? Ja tā ir, tad produkts nav piemērots jūsu matiem. 

Sausais šampūns – palīgs starp matu mazgāšanām
Lai nedaudz pagarinātu laiku starp matu mazgāšanas reizēm un uzlabotu to izskatu, ļoti noderīgs ir sausais šampūns. Tas arī būs glābiņš brīžos, kad ātri jāsapošas un matu mazgāšanai vienkārši nav laika. Sausais šampūns gan nesniedz izmazgātu matu sajūtu, bet vizuāli likvidē matu taukaino izskatu jau pāris minūšu laikā. Iestrādājot sauso šampūnu pie matu saknēm, var gan padarīt matus tīrākus, gan kuplākus, gan veidot vēlamo sakārtojumu. Ja mēģināt pieradināt matus pie retākas mazgāšanas, tad sausais šampūns ir produkts, kuru noteikti ieteicams iegādāties. Jāatceras, ka pēc sausā šampūna lietošanas mati ir rūpīgi jāmazgā, lai atbrīvots no tā paliekām. 

Pērciet profesionālus produktus matu kopšanai e-veikalā salonline.lv.