ZZ.lv ARHĪVS

No 1.janvāra gāzes iekārtu meistariem obligāti jābūt sertificētiem

LETA

2021. gada 13. decembris 16:26

84
No 1.janvāra gāzes iekārtu meistariem obligāti jābūt sertificētiem

No 2022.gada 1.janvāra visiem gāzes iekārtu speciālistiem, lai strādātu, būs nepieciešams profesionālo prasmju apliecinājuma sertifikāts, informēja dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" pārstāvji.

Obligātu profesionālo prasmju apliecinājuma sertifikāta nepieciešamību paredz 2021.gada maijā veiktās izmaiņas Latvijas valsts standartā LVS 420 "Gāzes iekārtas. Gāzes aparātu uzstādīšanas noteikumi", kas stāsies spēkā 1.janvārī.

Sertifikācija būs obligāti jāveic meistariem, kas nodarbojas ar gāzes aparātu ar jaudu līdz 130 kilovatiem (KW) un maksimālo kopējo dabasgāzes patēriņu līdz 16 kubikmetriem stundā (sadzīvē izmantojami gāzes apkures katli un boileri), gāzes plīts uzstādīšanu, tehnisko apkopi un remontu. Šī prasība attiecas uz pilnīgi visiem meistariem, kas strādā ar gāzes iekārtām - neatkarīgi no tā, vai iekārtas darbināmas ar dabasgāzi vai sašķidrināto naftas gāzi (propānu).

"Gaso" pārstāvji skaidro, ka gāzes lietotājiem jaunā prasība nozīmē lielāku drošību un garantiju, ka nepieciešamie darbi gāzes iekārtu apkopē un remontā tiek veikti patiešām atbildīgi un kvalitatīvi. Vēl šī prasība nozīmē, ka par katru veikto darbu meistars sastādīs īpašu dokumentu - aktu. Veicot gāzes ūdenssildītāja vai apkures aparāta nomaiņu klienta mājās, meistars saskaņā ar LVS 420 "Gāzes iekārtas. Gāzes aparātu uzstādīšanas noteikumi" sastāda aktu par gāzes ūdenssildītāja vai apkures aparāta nomaiņu. Savukārt, veicot aparatūras tehnisko apsekošanu, apkopi vai remontu, meistars saskaņā ar šiem pašiem noteikumiem sastāda aktu par gāzes ūdenssildītāja vai apkures aparāta apsekošanu, apkopi vai remontu.

Viens akta eksemplārs paliek pie darbu pasūtītāja, bet otrs - pie meistara, un tas ir visu paveikto darbu kvalitatīvas izpildes apliecinājums.

Paveikto darbu aktā tiek iekļautas prasības meistara konstatēto tehnisko problēmu novēršanai. Problēmas var būt divu veidu: tādas, ar kurām gāzes iekārtu var turpināt izmantot, vai arī tādas ar kurām nevar. Ja meistars konstatē, ka bez remonta gāzes iekārtu izmantošanu turpināt nevar, aktā tiek norādīts termiņš, kurā problēma jānovērš. Ja tas netiek izdarīts, gāzes operators - piemēram, "Gaso" - var apturēt gāzes piegādi objektam.

Uzņēmumā skaidro, ka šobrīd lielākā daļa meistaru strādā godprātīgi un ir ļoti zinoši savā jomā, tomēr ir arī tādi, kam pietrūkst padziļinātu zināšanu ne tikai par gāzes iekārtu apkopi un remontu, bet arī dūmvadu un dūmeju apkopi. Bet visi šie faktori ir vienlīdz svarīgi, lai gāzes katls vai boilers strādātu droši.

No 2022.gada 1.janvāra visiem meistariem jāiziet divu pakāpju apmācība. Tā iekļauj izietu apmācību pie kāda no gāzes iekārtu ražotājiem, lai meistars pārzinātu to, kā strādā iekārtas, kuru apkope un labošana viņam būs jāveic. Tāpat apmācība iekļauj pabeigtus speciālos vispārīgos kursus kādā no Latvijas Siltuma, Gāzes un Ūdens Tehnoloģijas Inženieru Savienībā sertificētiem mācību centriem, lai apliecinātu savas zināšanas ne tikai par pašu gāzes aparātu, bet arī gaisa ventilācijas un citiem gāzapgādes drošības jautājumiem.

Saņemt sertifikātu un turpināt darbu meistars var tikai tad, kad ir veiksmīgi izgājis visu apmācības ciklu un saņēmis tam dokumentālu apliecinājumu.

Pagaidām speciālos vispārīgos kursus Latvijā piedāvā tikai "Gaso" Mācību centrs, kur 2021.gada decembra beigās apmācību pabeigs pirmās speciālistu grupas. Apmācības kurss ir 18 stundas ilgs, tas notiek trīs dienas un maksā 99,17 eiro

Apkures iekārtu ražotāji apmācības organizē pie pārstāvjiem Latvijā.

Foto: pixabay.com