ZZ.lv ARHĪVS

"Latraps" pagājušajā finanšu gadā strādājis ar 268 miljonu eiro apgrozījumu

LETA

2021. gada 13. decembris 14:16

85
"Latraps" pagājušajā finanšu gadā strādājis ar 268 miljonu eiro apgrozījumu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" finanšu gadā, kas ilga no 2020.gada 1.jūlija līdz šī gada 30.jūnijam, strādāja ar 268 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt peļņa bija trīs miljoni eiro, pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, atklāja kooperatīva valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Pēc aģentūras LETA aprēķiniem, "Latraps" apgrozījums samazinājies par aptuveni 1%.

Ruža norādīja, ka peļņa trīs miljonu eiro apmērā novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai.

"Latraps" valdes priekšsēdētājs sacīja, ka kopumā kooperatīva finanšu rezultāti ir ļoti labi. Viņš arī atgādināja, ka kooperatīvam peļņa nav galvenais rezultāts, jo tā nepieciešama tikai uzņēmuma finansiālajai stabilitātei. Svarīgāka, kā norādīja Ruža, ir kooperatīva biedru peļņa.

Vaicāts par pašreizējā finanšu gada aplēsēm, Ruža sacīja, ka "Latraps" prognozē, ka nākamajā gadā apgrozījums būs mazāks, jo šī rudens raža bijusi par 30% zemāka.

Komentējot kooperatīva investīciju un attīstības plānus, tostarp 2020.gada nogalē iegādātos 50% no termināļa SIA "Alpha osta" kapitāldaļām, valdes priekšsēdētājs pauda, ka "Alpha osta" sezona aizvadīta veiksmīgi, kaut gan Latvijas graudu eksporta apjoms samazinājies. "Vispirms tiek nodrošinātas vietējās vajadzības pēc graudiem un atlikušais tiek eksportēts, tādēļ graudu ražas samazinājums galvenokārt negatīvi ietekmējis eksportu," minēja Ruža.

Viņš arī piebilda, ka vietējās produkcijas eksportu "Latraps" veiksmīgi kompensējis strādājot ar saviem partneriem un nodrošinot Krievijas graudu eksportu. "Termināla darba ātrums un kvalitāte, un iespēja kraut lielākus kuģus noteikti ir atmaksājusies," atzīmēja valdes priekšsēdētājs.

Komentējot zirņu proteīna rūpnīcas projekta attīstību, Ruža skaidroja, ka patlaban notiek projektēšanas darbi un potenciālo partneru piesaiste. Covid-19 ierobežojumu dēļ notikušas nebūtiskas laika grafika nobīdes, taču joprojām tiek plānots uzsākt celtniecību 2022.gada otrajā pusē un pabeigt rūpnīcas pirmo kārtu 2024.gada sākumā.

"Arvien vairāk esam pārliecināti, ka šis projekts ir nenovērtējami svarīgs gan lauksaimniekiem, gan "zaļā kursa" kontekstā, gan pārtikas nozares kompleksa jaunam izrāvienam kopumā. Šo projektu mēs neuzskatām kā vienkārši zirņu pārstrādes rūpnīcu, bet gan kā tikai sākumposmu milzīgi plašam jaunam pārtikas industrijas sektoram," piebilda kooperatīva valdes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka "Latraps" piederošais uzņēmums SIA "ASNS Investment" kļuvis par 50% "Alpha osta" kapitāldaļu īpašnieku.

Tāpat vēstīts, ka Latvijas lauksaimnieku kooperatīvi "Latraps" un "VAKS", piesaistot stratēģisku partneri, kā arī starptautiskus un lokālus finanšu institūtus, izveidojuši jaunu uzņēmumu "ASNS Ingredient" un investēs 75 miljonus eiro jaunas dzelteno zirņu proteīna ražotnes celtniecībā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Latraps" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.jūlija līdz 2020.gada 30.jūnijam, bija 269,902 miljoni eiro, kas ir par 35,7% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, taču kooperatīvā sabiedrība cieta zaudējumus 3,339 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai iepriekšējā finanšu gadā.

"Latraps" reģistrēta 2000.gadā. 2020.gada beigās kooperatīvam bija vairāk nekā 1110 biedru.

Foto: publicitātes