ZZ.lv ARHĪVS

Decembra izskaņā varētu notikt Jelgavas novada domes priekšsēdētāja nomaiņas mēģinājums

LETA

2021. gada 13. decembris 09:23

1804
Decembra izskaņā varētu notikt Jelgavas novada domes priekšsēdētāja nomaiņas mēģinājums

Decembra izskaņā varētu notikt Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Ziedoņa Caunes (LZS) nomaiņas mēģinājums, raksta "Latvijas Avīze".

Kā atzīmē laikraksts, Caunem domē vairs nav vairākuma, kas tagad ir jaunās koalīcijas veidotājiem, starp kuriem ir arī mēra līdzšinējie sabiedrotie no Nacionālās apvienības (NA) un Latvijas Zaļās partijas (LZP), taču šim vairākumam ir tikai vienas balss pārsvars.

Decembra beigās plānotajā domes sēdē "varētu notikt varas maiņas mēģinājums", atzinis deputāts Madars Lasmanis (AP), kurš ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks. Šajā vairākumā būtu LZP ar trīs mandātiem, "Jaunā Vienotība" (JV), NA un "Latvijas attīstībai" katra ar diviem deputātiem, kā arī "Saskaņa", kurai ir viena balss. Opozīcijā paliktu Latvijas Zemnieku savienība (LZS) ar sešiem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kurai ir trīs vietas.

Lasmanis un vēl vairāki deputāti atzina, ka sarunas būtu jāsāk ar visiem politiskajiem spēkiem, jo Caunes gāšana ar vienas balss pārsvaru stabilitāti negarantēs. Tā varētu iestāties tikai tad, ja dotu iespēju Caunem novadīt domi līdz budžeta pieņemšanai "un tad ar labi padarīta darba sajūtu viņš varētu atkāpties pats", jo neoficiāli esot zināms, ka mērs tādu iespēju esot apsvēris, raksta laikraksts.

Nedienas Jelgavas novada domē, kur tās jau bija briedušas ilgāku laiku, nāca gaismā novembra vidū, kad domniekiem bija jālemj par deputātu pilnvaru apturēšanu trīs deputātiem - Irinai Dolgovai (S), Gundaram Liepam (NA) un Andrim Ozoliņam (LZP), kuri nebija uzrādījuši sertifikātu par vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu. Tad atklājās, ka Caunem vairs nav vairākuma, jo lēmumi - arī par Ozoliņa atbrīvošanu no vietnieka amata - tika pieņemti ar opozīcijas atbalstu.

Sēdē pieļauto procedūras pārkāpumu dēļ tā bija jāsasauc vēlreiz un par minētajiem jautājumiem jābalso atkārtoti, uz ko norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Kvoruma trūkuma dēļ tas domniekiem vairs neizdevās. Caune bija vērsies VARAM ar iesniegumu, ka dome kvoruma trūkuma dēļ nav sanākusi uz trīs sēdēm, kas varētu lemt par domes atlaišanu, taču šoreiz tas darīts netika, jo nav bijis pazīmju, ka dome vairs nespēj veikt savas funkcijas.

Domes priekšsēdētāja amata kandidātu loks esot plašs, piemēram, starp tādiem tiekot minēts Lasmanis, Ozoliņš, Oskars Cīrulis (NA) un Uldis Ainārs (JV).

Foto: no arhīva